Deputatul Nati Meir a stirnit o adevarata revolta in puscarii dupa ce s-a apucat de unul singur sa promoveze un proiect de lege privind gratierile pedepselor mai mici de cinci ani.

Citeva mii de detinuti din noua penitenciare din toata tara au protestat violent, in ultimele zile, cerind conditii mai bune de detentie si urgentarea aprobarii proiectului de lege al deputatului Nati Meir. Detinutii si-au dat foc la lucruri, au batut cu gamelele in zabrele si au cerut in cor „libertate". Protestul a inceput miercurea trecuta la Penitenciarul Codlea si s-a extins rapid. Conducerea Directiei Nationale a Penitenciarelor (DNP) sustine ca protestul a fost iscat de Nati Meir, care in ultima perioada a vizitat mai multe puscarii si si-a popularizat un proiect de lege privind gratierile. „Domnul Meir a ales, din nefericire, o cale total nepotrivita pentru a-si promova initiativa in rindul detinutilor, creind astfel o stare de tensiune care se manifesta asa cum vedeti", a declarat Sorin Dumitrascu, director adjunct al DNP.

Cine sta in spatele legii

Deputatul Nati Meir ne-a declarat ieri ca a facut proiectul legislativ „in colaborare cu cinci avocati mari: Catalin Dancu, George Florescu, Ramona Bacatan si inca doi". „Ideea acestei legi a fost sa-i gratiem pe cei cu pedepse mai mici de cinci ani. Nu inteleg ce greseala am facut? Protestele din puscarii nu s-au intimplat din cauza asta, ci din cauza conditiilor de detentie", ne-a explicat Meir. „Eu nu cred ca un om care a facut un lucru grav trebuie eliberat, ci doar cei care au facut o fapta mica, un accident, un furt de 500.000 de lei pe care i-a gasit pe masa si i-a luat, unul care a furat lemne - lucruri minore", afirma Meir.

Primul proiect de lege depus de Meir la Senat, pe 30 august anul acesta, cuprindea 57 de exceptii la gratieri, care erau infractiuni grave din Codul penal. Dupa ce a primit avizul Comisiei juridice din Senat, proiectul a mai primit amendamente de la avocatul Catalin Dancu. Unul dintre ele prevede ca si alte infractiuni din lista celor 57 de exceptii sa fie trecute la gratieri: falsul, uzul de fals, falsul in inscrisuri publice si asocierea pentru savirsirea de infractiuni.

Macovei il critica pe Meir

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca actiunea individuala a deputatului Nati Meir de a-si promova initiativa legislativa in conditiile in care nu exista o decizie a Parlamentului „nu este cea potrivita". Ea le-a transmis ieri directorilor de inchisori din tara sa gaseasca solutii pentru imbunatatirea conditiilor de detentie, precizind ca sint prevazute fonduri pentru modernizarea unora si pentru construirea altora.

20 de femei din Penitenciarul Bacau, in greva foamei Mai bine de o suta de detinuti din Penitenciarul Bacau au protestat, in acest weekend, fata de raspunsul directorului adjunct al DNP la proiectul de lege al lui Meir. Detinutii au lovit gratiile cu obiectele pe care le aveau in preajma, dar si usile si geamurile. „Rascoala a inceput inca de vineri, cind o detinuta a iesit la geamul celulei, a inceput sa tipe si a indemnat la revolta. Ei i s-au adaugat 20 de detinute, care, simbata dimineata, au declarat refuz de hrana", ne-a declarat Vasile Dobos, directorul Penitenciarului Bacau. (N.B.)