Din experienta tarilor membre, dupa 2007 ar trebui sa exportam mai mult in statele extracomunitare si sa importam in special din UE.

Din punctul de vedere al balantei comerciale, statele care sint membre ale Uniunii Europene din 2004 au inregistrat imediat dupa integrare o schimbare a structurii importurilor si exporturilor. Practic, au inceput sa exporte mai mult in statele non-membre si sa cumpere cu preponderenta din celelalte tari comunitare. Specialistii Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) estimeaza ca Romania ar putea fi pe viitor in aceeasi situatie. Deja, tendinta se poate observa inca de anul trecut, cind am vindut in tarile din afara spatiului comunitar cu aproximativ 41% mai mult decit anul precedent. Importatorii romani nu cred insa ca vom regasi acest trend si in tara noastra. „Aceasta repetare a istoriei celorlalte state care au aderat este doar teoretica. Nimic nu ne face sa credem ca si in Romania se va repeta evolutia celorlalte tari care au aderat inaintea noastra, pentru ca economia romaneasca a fost ombilical legata prin structura exporturilor de UE, iar dupa aderare cred ca aceasta dependenta va creste", este de parere Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR). Totodata, un alt element care ar putea contribui la pastrarea structurii actuale a exporturilor se refera, in opinia lui Ionescu, la noile politici referitoare la comert. „De la 1 ianuarie vor interveni noi reglementari in politica de export pe linie financiara. Este vorba despre faptul ca exporturile prin contract de comision, care au pondere in structura exporturilor Romaniei in zona non-UE, vor fi dezavantajate, urmind sa se plateasca TVA la contractele de intermediere", mai spune Ionescu.

Acesta explica si faptul ca este putin plauzibil ca tara noastra sa-si reorienteze exporturile catre tarile din afara spatiului comunitar. „Instrumentul de sustinere a exportului, adica evolutia cursului de schimb al leului in raport cu dolarul, care domina lumea extracomunitara, nu este de natura sa incurajeze exporturile romanesti in aceste tari", ne-a precizat Ionescu.

Ce ne mai aduce integrarea

Potrivit presedintelui ANEIR, unul dintre avantajele oferite de aderare in ceea ce priveste comertul extern se refera la faptul ca vom avea acorduri de liber schimb cu fostele colonii din Africa de Nord si America Latina, care momentan au o pondere foarte mica in geografia economica a exporturilor autohtone. In schimb, vom pierde avantajele acordurilor de liber schimb cu alte tari de interes pentru Romania cum ar fi Republica Moldova, Turcia, Israel si tarile balcanice.

Importurile vor creste

Atit din experienta statelor care au aderat la UE in 2004, cit si din previziunile importatorilor autohtoni, 2007 va aduce si o crestere a importurilor. In statele deja membre s-a constatat si o crestere a ponderii importurilor intra-UE. Importatorii autohtoni sustin insa ca vom fi invadati de marfuri de import atit din statele comunitare, cit si din cele din afara acestui spatiu. „Exportul va continua procesul de stagnare nu neaparat din cauza integrarii, ci a politicii de curs. In schimb, vom asista la o explozie a importurilor atit din UE, cit si din spatiul non-UE", a mai precizat presedintele ANEIR. Acesta estimeaza ca in 2007 deficitul balantei comerciale va creste cu 20% raportat la anul in curs.

In 2004, fata de anul anterior, statele care au aderat au inregistrat cresteri ale importurilor de pina la 23% (cum este cazul Cehiei si cel al Letoniei), trendul fiind ascendent si in 2005.

Experienta membrilor Din datele Eurostat, statele unde acest fenomen a fost cel mai vizibil sint Ungaria si Estonia. In prima dintre aceste tari, ponderea exporturilor catre spatiul extracomunitar a crescut in 2005 cu 4,9 puncte procentuale fata de ultimul an dinaintea aderarii, in vreme ce in Estonia majorarea a fost de 4,6 puncte procentuale. Desi cresterea a fost mai mica, de 3,6 si respectiv 2,1 puncte procentuale, migrarea exporturilor catre zona extracomunitara s-a inregistrat si in Polonia si Cehia. Exceptia o constituie Letonia si Slovacia, unde au crescut exporturile catre statele membre. Comisia Nationala de Statistica pune acest trend pe seama utilizarii sistemului tarifar unic al UE si a implementarii politicilor europene de comert exterior.