Oficialii de la Paris si Berlin isi unesc fortele pentru a bloca initiativa de reformare radicala a pietei energetice europene, o masura prin care aceste tari incearca sa previna „dezmembrarea" propriilor mari companii.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a fost anuntat ca Parisul si Berlinul nu vor accepta desfiintarea fortata a unor grupuri cum sint Eon sau RWE din Germania, EdF si GdF din Franta.

Echipa lui Barroso pregateste acum o propunere mai „modesta", pentru luna ianuarie, de deschidere a pietei europene de energie, dar insista ca marile companii nationale trebuie expuse la o competitie mai importanta. Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat ca prioritatea absoluta ar trebui sa fie divizarea companiilor care furnizeaza energie si sint, in acelasi timp, proprietare ale infrastructurii de distributie.

Barroso crede ca problema va fi greu de rezolvat din punct de vedere politic, in fata opozitiei franco-germane si a altor tari care e posibil sa se „ascunda" in spatele acestora.

Dezbatere la Bruxelles

Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, si presedintele CE fac ultimele retusuri la propunerea privind noua structura a sectorului energetic in vederea crearii unei piete energetice paneuropene. Potrivit acestui plan, proprietarii si-ar putea pastra dreptul de a detine retelele de distributie, dar accesul la retele ar fi controlat de un operator de servicii independent. Dat fiind ca operatorii independenti ar avea de cistigat de pe urma crearii unor retele transfrontaliere interconectate, ei vor investi in acestea, permitind astfel firmelor straine sa concureze pe pietele nationale protejate.

Dezbaterea de la Bruxelles ramine animata, cele patru grupuri politice importante din Parlamentul European urmind sa ceara, din nou, in aceasta saptamina, desfiintarea monopolului companiilor integrate.