Fondul Proprietatea va alege anul urmator un nou consultant strategic in conditiile in care contractul cu firma britanica Cordea Savills nu a fost finalizat. Conform presedintelui Consiliului de Supraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu, licitatia

Fondul Proprietatea va alege anul urmator un nou consultant strategic in conditiile in care contractul cu firma britanica Cordea Savills nu a fost finalizat. Conform presedintelui Consiliului de Supraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu, licitatia pentru consultant va avea loc cel mai probabil la finele lunii ianuarie.
"Am avut discutii cu reprezentantii firmei Cordea Savills. De asemenea, am inaintat, in scris, mai multe solicitari de a semna contractul. N-am primit niciun raspuns. Va avea loc o noua selectie. Nu am pus conditia sa nu participe Cordea Savills, dar ma indoiesc ca se va inscrie", a declarat Paunescu, citat de Mediafax. Acesta a mentionat ca unul dintre motivele nefinalizarii acestui contract ar putea fi tergiversarile de ordin legislativ. Noua selectie va fi organizata dupa aprobarea de catre Guvern a ordonantei care modifica legislatia aferenta Fondului si va avea la baza un nou caiet de sarcini. Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea nu a aprobat inca noul caiet de sarcini, insa noua forma ar putea da un rol mai important consultantului financiar in ceea ce priveste strategia si politica de investitii a Fondului, potrivit lui Paunescu.
In luna aprilie, Cordea Savills a castigat licitatia principala atributie a firmei selectate fiind intocmirea strategiei de investitii a Fondului.

Proprietatea ar putea sa nu intre la BVB nici in 2007

Conform reprezentantilor pietei de capital, listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti ar putea sa nu aiba loc nici in 2007, in conditiile in care Fondul nu are o lege care sa il defineasca. In plus, alegerea unui nou consultant este un proces de lunga durata, ceea ce ar face ca listarea sa fie amanata. "Este putin probabil ca in acest an sa se listeze actiunile Fondului. Daca va fi aprobat proiectul de modificare a legislatiei privind Fondul Proprietatea in timp util, listarea ar putea avea loc cel mai devreme in 2007, insa acest lucru este putin probabil", a declarat Radu Triboi, reprezentantul societatii de intermediere financiara, SSIF Broker.
Totodata, acesta a mentionat ca declaratiile oficialilor sunt un pic optimiste.
Aprobarea proiectului de modificare a legislatiei Fondului Proprietatea a fost amanata. In acest moment, actul normativ se afla pe masa Ministerului Finantelor pentru avizare si trebuie aprobat si de Ministerul Justitiei inainte de a ajunge in dezbaterea Guvernului. Proiectul de ordonanta de urgenta clarifica forma de organizare a Fondului, portofoliul de societati la care este actionar, metoda prin care fostii proprietari deposedati de regimul comunist isi pot schimba titlurile de despagubire in actiuni si procedurile de listare la Bursa.
Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de 3,9 miliarde euro.
Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.