Reuniunea pesedistilor a fost departe de a fi una armonioasa dupa care PSD sa se intareasca pentru lupta cu puterea. Desi asta a fost intentia lui Geoana, el nu a reusit sa evite criticile virulente venite din partea contracandidatului sau, Sorin Opr

Reuniunea pesedistilor a fost departe de a fi una armonioasa dupa care PSD sa se intareasca pentru lupta cu puterea. Desi asta a fost intentia lui Geoana, el nu a reusit sa evite criticile virulente venite din partea contracandidatului sau, Sorin Oprescu. Discursul presedintelui PSD a fost orientat catre contestarea puterii, mentionand doar in treacat disputele interne. "Traian Basescu si PD reprezinta, pentru Romania, o adevarata axa a raului", le-a spus Geoana delegatilor de la Congres. El a spus ca principalul punct pe agenda PSD trebuie sa fie inlaturarea puterii portocalii.
De aceea, alegerile anticipate ar trebui sa fie considerate o sansa pentru partid, nu un pericol. "La momentul hotarat de noi, impreuna, si motiunea de cenzura, si anticipatele, nu trebuie privite ca riscuri, ci ca o sansa pentru noi, in conditiile noastre, la momentul ales de noi", a declarat Geoana.
In schimb, Sorin Oprescu a fost mai degraba preocupat de situatia interna din partid. Neavand nici o intentie sa se predea fara lupta, Oprescu a avut un discurs foarte dur la adresa lui Geoana si a grupului de la Cluj, discurs care a provocat proteste si chiar fluieraturi. "Am gresit. Trebuia sa-l fac eticheta expirata pe Ion Iliescu si eram vicepresedinte cu comunicarea. Trebuia sa-l felicit pe Emil Constantinescu pentru ca a scapat tara de Iliescu si eram presedinte de partid, iar ca bonus l-as fi avut pe Vanghelie de partea mea", a inceput Oprescu. Acesta a spus ca PSD a mimat doar Opozitia, in timp ce puterea a mimat guvernarea. "Ne-am comportat ca un partid de importanta secundara si asa o sa ajungem", a profetit Oprescu.

"Baietii cu caractere mici, dar ambitii mari"

El a mentionat sondajul recent dupa care 40% dintre votantii PSD ar vota cu Basescu in detrimentul lui Geoana. "Mircea Geoana este o locomotiva care impinge vagoanele in triaj", a mai spus presedintele filialei din Bucuresti. Facand referiri directe la grupul de la Cluj, Oprescu nu s-a ferit sa-i caracterizeze drept "baieti cu caractere mici, dar ambitii mari" sau "aroganti, senioriali".
A tinut sa raspunda si acuzelor dupa care, prin candidatura sa, strica imaginea partidului si incearca "sa vaneze imagine".
"Nu, draga Mircea, nu vanez nimic. Nu sunt un afis pe care-l ia vantul cand se duce lipiciul. Nu stric imaginea partidului, ci a conducerii sale. Sa va spun cum sunt porecliti in presa Mircea sau Viorel (Hrebenciuc-n.r.)?", a ripostat Oprescu pe un ton acid. Protestele au devenit si mai vehemente cand Oprescu a spus ca a pierdut alegerile din 2000 pentru Primaria Capitalei in fata lui Traian Basescu datorita unor fraude orchestrate chiar de catre colegi de-ai sai de partid.
"Dan Ioan Popescu, in intelegere cu conducerea partidului, in intelegere cu Adrian Nastase, care stia, stia si Miron Mitrea. Sa ne intelegem, vorbim de oameni care au stiut", a fost afirmatia care a incins si mai tare atmosfera din sala de la Romexpo. Adrian Nastase a luat cuvantul pentru a se apara.
"Nu vreau sa fiu asociat cu tradarea respectiva", a declarat Nastase. Geoana a profitat de ocazie pentru a-i mai da o lovitura lui Nastase. "Aceiasi lideri ne-au trimis sa ne frangem gatul", s-a adresat Geoana lui Oprescu facand aluzie la esecul lor in fata lui Basescu in alegerile de la Bucuresti.

Iorgovan s-a retras

Al treilea candidat pentru sefia PSD, senatorul Antonie Iorgovan, s-a retras inainte de vot si a cerut celor care l-ar fi ales sa il voteze pe Sorin Oprescu. Iorgovan a spus ca a intrat in cursa doar pentru a putea transmite mesaje care sa ii creasca sansele presedintelui PSD-Bucuresti. Si Iorgovan a reusit sa irite o parte a audientei cand a mentionat "picajul sub 20%" al partidului si ca poate ar fi fost o solutie mai buna ca Ion Iliescu sa scindeze partidul dupa Congresul trecut. "Am ajuns acum sanctionatul de serviciu. Ma intreb daca nu cumva solutia rupturii ar fi fost viabila pentru partid sau pentru social-democratia din Romania", a spus senatorul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.