S-au implinit 20 de ani de cand marea casa editoriala Rizzoli publica la New York, in 7 decembrie 1986, prima editie a operei fundamentale consacrate de Radu Varia sculptorului roman Constantin Brancusi.
Lucrarea a fost desemnata cartea anului de bibliotecarii americani, de librari si de ziarul "New York Times", care nota: "Volumul are acea unitate ce se potriveste in mod desavarsit lui Brancusi, unul dintre marii perfectionisti ai tuturor timpurilor". "Cea mai somptuoasa carte a anului" scria la randul sau "Philadelphia Inquirer". Publicarea in 1989, la Paris, de catre Gallimard, a editiei franceze atragea din partea presedintelui Academiei Goncourt urmatoarea apreciere: "Cartea domnului Radu Varia este o valoare absoluta", in timp ce Emil Cioran ii multumea autorului pentru cartea care "m-a convertit la... Brancusi". "Ideea ca tot ce e valah e nesemnificativ si destinat esecului m-a inselat inca o data", scria Cioran. In 1993 versiunea in limba japoneza, publicata de Seibu la Tokio, a devenit o carte de capatai a noilor generatii de artisti japonezi.
La 16 aprilie se implinesc 50 de ani de la trecerea in eternitate a parintelui sculpturii moderne. O noua editie a cartii lui Radu Varia este in pregatire la Paris, in timp ce la New York va fi publicata cea de a 7-a editie americana. (V.R.)