Nordicii au plecat acasa cu marele premiu al festivalului.

„CineMAiubit" Si-a ales cistigatorii. Cei cu coronita s-au bucurat copilareste, iar invinsii s-au consolat cu gindul ca mai au ceva de munca. Cu totii sint insa de acord ca daca n-ar fi fost „CineMAiubit", nu s-ar fi povestit prin urbe despre filmele lor. „Acest festival reprezinta o adevarata rampa de lansare pentru foarte tinerii cineasti", ne-a declarat profesorul Laurentiu Damian. „E un moment al adevarului, in care filmele lor se confrunta cu publicul. Este, in plus, si o competitie intre diferite scoli de film din tara si chiar din strainatate. Anul acesta au participat in competitie filme din Norvegia, Israel, Mexic, Polonia, Rusia. Si trebuie sa recunoastem ca cele doua filme norvegiene au fost cu mult mai profesioniste decit ale noastre. Marele Premiu a fost adjudecat de pelicula «To the Moon», regia Katja Eyde Jacobsen, un film de mare anvergura in tot ce inseamna productie, sunet, calitatea imaginii, postprocesarea, scenariu… E un film pe care il vom analiza la clasa cu studentii nostri. Sintem totusi departe de cinematograful nordic, cel care i-a dat pe Bergman si pe Lars von Trier", a mai comentat Laurentiu Damian.

Examene, iubiri si „instigare la misticism"

Printre filmele care s-au remarcat se numara „Examen", film ce i-a adus Premiul de interpretare masculina lui Tudor Aaron Istodor si Premiul pentru regie lui Paul Negoescu, „Krafftebing" al lui Mihai Sibianu, care a primit Premiul pentru imagine si montaj, o poveste trista, plina de umor, in care un condamnat la moarte asculta la radio, chiar in ziua executiei sale, sfaturi de viata lunga si „Vineri in jur de 11", povestea unei fete batute pe strada de trei golani si a incercarilor sale disperate de a comunica celor din jur drama ei. „Vineri in jur de 11" i-a adus Irinei Velcescu Premiul de interpretare feminina si aprecierea manifesta a lui Cristian Tudor Popescu, presedintele juriului. Documentarul apreciat in mod deosebit de catre documentaristul Cornel Mihalache a fost „Steaua", realizat de Miruna Boruzescu, film ce relateaza istoria unei fotografii din anii ‘60. Un grup de studenti la arte plastice a pictat o stea minunata cu care au pornit sa colinde in noaptea de Ajun. Au fost prinsi de militie si dusi la sectie, a doua zi fiind protagonistii unei sedinte de infierare pentru „instigare la misticism". Personajele din fotografie au ajuns peste ani artisti celebri, printre ei numarindu-se Radu si Miruna Boruzescu.

Bazindu-se mai degraba pe un instinct pedagogic decit pe unul „festivalier", Laurentiu Damian ne-a dat citeva nume de tineri cineasti care par sa fie destinati unei cariere prestigioase: Paul Negoescu, Andrei Chiriac, Miruna Boruzescu, Adina Pintilie, Vlad Trandafir, Radu Stanca, Paul Manolescu si Ciprian Alexandrescu. Unele dintre aceste nume cistigatoare, pe care pariaza Laurentiu Damian, nu se numara printre premiantii de anul acesta. „Pariez nu numai pe cei care au luat premii, ci si pe cei pe care ii simt capabili sa faca cinema adevarat."

Palmaresul Festivalului

Premiul pentru afis: „Vineri in jur de 11" Premiul de fotografie: Alina Popa Premiul pentru film experimental: „Ploaia", regia Constantina Mihaila si „Carne", regia Miruna Boruzescu Premiul „Ion Popescu Gopo" pentru film de animatie: Cecilia Felmeri pentru „Uciderea mieilor" Premiul de animatie „Ion Truica": „Lights", Monica Liche Premiul „Victor Iliu" pentru film documentar: „Urmuz", de Nemethi Barna Premiul „Ion Bostan" pentru regie de film documentar: „2000 V", Vlad Fenesan Premiul „Paul Calinescu" pentru film documentar: „Steaua", regia Miruna Boruzescu Cel mai bun film de fictiune pe 16 milimetri: „Sase", Mihai Chirila Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, premiu acordat de Corneliu Porumboiu: Bianca Oana pentru „Anton" si Vlad Trandafir pentru „Poveste de Craciun" Premiul criticii: Adina Pintilie pentru „Frica domnului G" si „Balastiera 186" Premiul pentru sunet: Tudor Petre pentru „Frica domnului G" Premiul pentru montaj: Bogdan Alexandru pentru „Krafftebing" Cea mai buna interpretare masculina: Tudor Aaron Istodor pentru rolul din „Examen" Cea mai buna interpretare feminina: Irina Velcescu pentru rolul din „Vineri in jur de 11" Premiul pentru scenariu: Sebastian Voinea pentru „Love Close Up" Premiul special al juriului: Iulia Rugina pentru „Vineri in jur de 11" Premiul pentru cea mai buna regie: Paul Negoescu, cu filmul „Examen" Premiul rectorului: Ana Ularu Cea mai buna imagine: Mihai Sibianu pentru „Krafftebing" Marele Premiu: Katja Eyde Jacobsen din Norvegia pentru filmul „To the Moon"