Colegiul CNSAS a ales ieri un inlocuitor pentru Dan Lazea, cel care a demisionat in primavara. Claudiu Secasiu a ramas presedinte.

Pentru postul de vicepresedinte al Colegiului CNSAS au concurat doar doua persoane: Laurentiu Tanase, nominalizat de PSD, si Ladislau Csendes (foto), reprezentantul UDMR. Primul a candidat si in primavara, cind postul a fost adjudecat de Dan Lazea, care a demisionat imediat dupa incheierea sedintei. Al doilea a mai detinut functia de secretar al Colegiului in ultima perioada in care institutia era condusa de Gheorghe Onisoru si a pierdut-o in favoarea lui Constantin Buchet.

La alegerile de ieri, lupta dintre cei doi a fost strinsa, Ladislau Csendes iesind invingator cu scorul de sase voturi la cinci. Alegerile au fost aminate de mai multe ori, asteptindu-se ca PD sa nominalizeze un membru in locul lui Dan Lazea, apoi ca acesta sa fie validat de Parlament. Noul membru este Virgiliu Tarau, conferentiar la Universitatea din Cluj, care a fost numit in urma cu o luna. Pentru posturile de presedinte si de secretar al Colegiului au fost reconfirmati Claudiu Secasiu, respectiv Constantin Buchet, desi la alegerile din primavara presedintele Basescu a venit cu propunerea ca functiile sa fie detinute prin rotatie, cu alegeri la sase luni. „Termenul se depasise de mult si nu avea nici un rost sa fie schimbati", a justificat Corneliu Turianu, membru al Colegiului.