„Reflector", stravechea emisiune de investigatii a TVR, s-a intors pe micul ecran, in cu totul alte conditii decit pe vremea comunismului.

Emisiunea „Reflector" a revenit pe piata romaneasca de un an, iar din luna martie a fost preluata de o noua echipa. Paul Soloc este producatorul emisiunii, iar regizorul Copel Moscu este consilier in abordarea cinematografica a emisiunilor, extrem de necesara intr-o zona in care subiectele nu sint, de cele mai multe ori, foarte generoase din punctul de vedere al imaginii. Pentru a se mentine „brandul", a fost pastrat genericul alb-negru si arhicunoscuta tema muzicala a emisiunii.

Rating, share

Difuzata lunea, in prime time, emisiunea „Reflector" a inregistrat saptamina aceasta un rating de 3,7% si un share de 8,1%, cind s-a difuzat a doua parte a unei anchete privind sistemul sanitar romanesc. Prima parte, difuzata lunea trecuta, a avut un rating de 5,8% si un share care a atins o cota de virf de 12,1%, finalizindu-se cu 10,6%.

Alte autoritati

Pe vremea lui Ceausescu, cind nimeni nu statea sa masoare ratingul, cine aparea la „Reflector", fie si tinta a unei critici oricit de mici, putea fi considerat terminat. Autoritatile percutau imediat si rezolvau problema. Cu totul altfel stau lucrurile acum. „Legile Romaniei sint permisive, iar autoritatile nu iau masuri in ceea ce priveste problemele societatii in care traim si pe care noi le prezentam. Asteptam macar o reactie minimala din partea acestora", spune Paul Soloc, producatorul emisiunii. Frauda din domeniul public de milioane si miliarde de euro, neglijenta in serviciu sau actele de coruptie sint aspectele pe care se pune „Reflectorul" in 25 de minute. Emisiunea abordeaza in principal relatia dintre banul public si functionarul public.

O treaba periculoasa

Echipa „Reflector" are cinci oameni „de teren", toti jurnalisti, care simt pe pielea lor riscurile meseriei. „In momentul in care ne alegem un subiect, mai abordam, in general, inca doua pe linga acesta, deoarece exista riscul sa nu ne iasa. Documentarea dureaza in jur de o luna la un subiect", spune Cristina Madgearu, unul dintre reporteri. Riscul sa pice subiectul este insa printre cele mici. Cele grave sint comune tuturor jurnalistilor de investigatie, indiferent unde lucreaza: urmariri, amenintari si procese in instanta de judecata. „In vara aceasta, la Constanta, in timp ce documentam o afacere cu terenuri obtinute prin compensari, am fost filmati, urmariti si monitorizati", spune Denisa Anghel, reporter al „Reflector". Cu amenintarile s-au obisnuit, dar deja cind vine vorba despre implicarea in procese, se ingroasa gluma. „Acum o luna am fost data in judecata si mi s-au cerut despagubiri in valoare de 500.000 de euro. De asemenea, am fost amenintata ca mi se va pune sechestru pe bunuri", spune Denisa Anghel referitor la o ancheta pe care a realizat-o recent.

Protectie legala fragila

Asistenta juridica in cazul proceselor intentate jurnalistilor de la „Reflector" este mai fragila decit la alte mass-media, tocmai din cauza statutului de post public al Televiziunii Romane. „Prin prisma legilor in vigoare, TVR nu are voie sa pledeze pentru cauza unui individ, chiar daca este salariat aici. In cazul in care se intenteaza proces persoanei, respectiv doar ziaristului, fara a fi data in judecata si Televiziunea Romana, aceasta din urma nu are posibilitatile legale de a plati avocati pentru solutionarea cazului. Poate deconta unele cheltuieli juridice. Insa in cazul in care TVR este data in judecata, aceasta poate actiona prin intermediul oficiului juridic", explica Soloc.