La ceremonia de decernare a premiilor Academiei de Film Europene, care a avut loc simbata seara la Varsovia, pelicula „Volver", a celebrului realizator spaniol Pedro Almodóvar (foto), a fost nominalizata de sase ori si a primit cinci distinctii, dar a ratat cu putin Premiul pentru cel mai bun film european. Acesta a revenit filmului „Das Leben der anderen" („Viata altora"), apartinind regizorului german Florian Henckel von Donnersmarck.

Pelicula cistigatoare are drept subiect viata unui ofiter STASI din fosta RDG si a primit de asemenea Premiul pentru cel mai bun scenariu european si Premiul pentru cel mai bun actor, acordat jocului lui Ulrich Mühe, interpretul principal. Dimpotriva, „Volver" a obtinut Premiul pentru cea mai buna actrita (decernat lui Penélope Cruz - foto), ca si Premiul pentru regie, Premiul pentru imagine, Premiul compozitorului european si Premiul publicului.

„Vreau sa dedic acest premiu tuturor minunatelor actrite care m-au inconjurat si care reprezinta toate femeile incredibile care erau in jurul meu cind eram copil", a afirmat Almodóvar la ceremonie.

Marele perdant al serii a fost filmul „The Wind That Shakes the Barley" („Vintul se ridica"), semnat de britanicul Ken Loach, premiat cu Palme d’Or la Cannes.

Nominalizat de cinci ori, filmul este povestea lunga si dramatica a luptei republicanilor irlandezi impotriva trupelor de ocupatie engleze la inceputul anilor ’20.

Premiul pentru intreaga activitate a rasplatit anul acesta opera lui Roman Polanski.