Mini-cintaretii europeni au adunat simbata seara in fata ecranelor peste 5,6 milioane de romani, care au urmarit competitia de pe TVR cel putin un minut.

Gemenele Tolmachevy din Rusia sint cistigatoarele concursului Eurovision Junior, organizat in premiera in Romania. „Jazzul de primavara" le-a adus surorilor in virsta de 9 ani 154 de puncte, sapte tari acordindu-le punctaj maxim, printre care si Romania. Locul doi a fost ocupat de Belarus, cu 129 de puncte, urmat de Suedia, cu 116. Romania, prin melodia „Povestea mea", cintata de trupa New Star Music, a prins pozitia sase in clasament, in urma Spaniei si a Serbiei, in timp ce Macedonia a ramas ultima in lista, cu doar 14 puncte.

Copiii uita repede

„Vrem sa devenim bune artiste", au declarat surorile, dupa cistigarea premiului de la Bucuresti. „Cred ca fetele din Rusia au meritat sa cistige, au avut voci foarte bune si o coregrafie super", a completat si romanul Cristian Sanda-Gorun, membru al trupei New Star Music. Colegul Liviu Teodorescu a povestit cum trupa a stat un an sa mestesugeasca melodia si versurile cu care au intrat in concurs. Romanii (doua fete si doi baieti, cu virste intre 12 si 14 ani) au interpretat patru personaje de poveste: Peter Pan, Omul-Paianjen, Harry Potter si Fat-Frumos, concurind cu creatiile proprii ale copiilor din alte 15 tari. Eforturile nu au fost in zadar: peste 3.000 de spectatori au venit la Sala Polivalenta din Bucuresti sa urmareasca evenimentul in direct, organizat de European Broadcasting Union (EBU) si TVR. Spre deosebire de editiile anterioare, EBU a stabilit ca in acest an, la Bucuresti, perioada de televoting sa nu mai dureze doar 10 minute, ci sa fie extinsa pe toata durata spectacolului. Explicatia oficialilor europeni tine de lumea copiilor: telespectatorii, in special juniorii care vor sa voteze, pot uita cintecul preferat pina se ter-mina prezentarea tuturor pieselor.

Rating international pentru Andreea

Schimbul surprizelor cu Eurovisionul minorilor i-a adus Andreei Marin 25 de milioane de telespectatori, din peste 18 tari. Zina a fost secundata de Ioana Ivan, o fetita de 12 ani, si a fost urmarita in Romania de peste 5,6 milioane de autohtoni. Acestia au stat cel putin un minut pe TVR sa urmareasca emisiunea, facind din televiziunea publica lider de audienta. „Intoarcerea Regelui", ultima parte din trilogia „Stapinul inelelor", programata de PRO TV sa tina piept copiilor, a ramas pe pozitia a doua in topul ratingului autohton, urmata de „Nume de cod: Mercury", filmul difuzat pe Antena 1.

Chiar si retrospectiva participarilor tarii noastre la acest concurs, difuzata inainte de competitie, a fost lider de audienta la nivel national, atragind in fata televizoarelor peste doua milioane de telespectatori.

Prudenta maxima Spectacolul a fost preinregistrat vineri seara, potrivit NewsIn, pentru a preveni eventuale defectiuni tehnice ale show-ului transmis in direct simbata seara. Programul a fost transmis live cu ajutorul a 21 de camere si 65 de tehnicieni. ‘’Designul scenei creeaza o lume fantastica a copiilor, un hibrid intre o naveta spatiala si o insula plutitoare, dar nu pe apa, ci in spatiu, caci decorul este sustinut de un fundal de stele, care se afa in spatele scenei", a explicat scenograful Iurie Moroianu.