Cine mizeaza pe Mircea Geoana la congresul PSD din 10 decembrie nu poate cistiga mult. Actualul lider pesedist este favorit in mod clar pentru un nou mandat de presedinte, deci cota sa de pariuri este scazuta.

Mircea Geoana a invatat, se pare, sa faca politica. Congresul PSD din 10 decembrie va fi controlat - dupa cum se intrevad lucrurile - de cel pe care Iliescu il numea, anul trecut, Prostanacul. Cele mai multe filiale PSD din tara au anuntat ca-l vor vota pe Mircea Geoana pentru un nou mandat de presedinte.

Oprescu ramine perdantul de serviciu

Pe contracandidatul Sorin Oprescu, saracul, nu-l sustine nimeni. Nici macar organizatia pe care o conduce (PSD Bucuresti) nu si-a manifestat sprijinul pentru el. Oprescu a primit lovitura decisiva de la Geoana, care a batut palma cu viceliderul de la Bucuresti, Marian Vanghelie, pentru ca filiala sa nu-si sprijine liderul.

Un alt contracandidat care ar fi putut ridica serioase probleme este Ion Iliescu. Mircea Geoana l-a „lovit" si pe acesta, anuntind ca ii ofera functia de presedinte de onoare.

Iliescu n-a inghitit marul otravit. Altfel spus, el a refuzat sa spuna daca accepta sau nu onorifica demnitate. Iliescu a spus, pe de alta parte, si ca e prea batrin pentru a candida la sefia partidului, insa apropiatii sai nu-l vad decit in fotoliul de presedinte plin.

Se clatina si scaunul lui Mitrea

Congresul PSD din 10 decembrie se anunta unul singeros. Un alt lider important al partidului pare sa aiba probleme cu Mircea Geoana. Este vorba despre Miron Mitrea, secretarul general al PSD. Surse din partid ne-au declarat ca pentru acest post s-ar putea bate si Titus Corlatean, sustinut din umbra de Geoana si de Grupul de la Cluj. Corlatean nu a confirmat, dar nici n-a infirmat despre intentia sa de a candida pentru functia ocupata de Mitrea. „Luni imi voi anunta decizia", ne-a declarat Corlatean. O varianta de rezerva este (sau mai degraba a fost) Victor Ponta. Acesta si-a dorit functia de secretar general si la congresul din aprilie 2005, pierzind in fata lui Mitrea la doar citeva voturi.

Surse din partid sustin insa ca Ponta s-ar indrepta mai degraba spre o functie de vicepresedinte, responsabil pe zona juridica. „O sa ma hotarasc pina pe 5 decembrie, termenul-limita de depunere a candidaturilor", ne-a spus fostul lider al tinerilor PSD-isti. Gurile rele din partid spun ca Ponta s-ar fi autopropus pentru functia ocupata de Mitrea, el mergind zilele trecute la Cluj pentru a pupa mina „nasului" Ioan Rus. Grupul de la Cluj ar fi spus „pas", indicind ca altcineva are binecuvintarea.

Geoana o vrea pe Birchall

Mircea Geoana tine atit de mult la fosta sa secretara Ana Birchall incit o doreste neaparat printre viitorii vicepresedinti ai PSD. Geoana i-a gasit si un domeniu de activitate posibilului vicepresedinte Ana Birchall - „egalitatea de sanse" -, spre nemultumirea mai multor lideri ai PSD, revoltati ca nu s-au creat domenii de activitate precum sanatatea sau educatia. Situatia este cu atit mai hazlie cu cit fosta secretara Ana Birchall are sanse sa devina vicepresedinte in detrimentul unor lideri cu traditie, precum Viorel Hrebenciuc.

Geoana: „Este prezent Adriana Nastase?" La sedinta de miercuri a filialei Bucuresti a PSD, Geoana a dat un adevarat spectacol de afirmatii trasnite. Liderul pesedist a creat un hohot general de ris atunci cind a remarcat ca la sedinta „este prezent si Adriana (!) Nastase". Apoi, Geoana a amutit sala atunci cind a multumit „activistilor anonimi, unii din ei care lucreaza in partid de 40 de ani".

Nu in ultimul rind, Geoana l-a indemnat pe Vanghelie sa aduca intelectuali in partid. Replica lui Vanghelie nu s-a lasat asteptata, el anuntind crearea unui comitet de primire format din patru studente.