Iata ca un brav profesor de filosofie/economie politica(?) cere interzicerea insemnelor religioase din scoli (a icoanelor) si CNCD preia aceasta aberatie, deoarece s-ar putea sa tulbure mintile copiilor atei sau de alte religii. Cu acelasi rationamen
Iata ca un brav profesor de filosofie/economie politica(?) cere interzicerea insemnelor religioase din scoli (a icoanelor) si CNCD preia aceasta aberatie, deoarece s-ar putea sa tulbure mintile copiilor atei sau de alte religii. Cu acelasi rationament, ar trebui scoase crucifixurile si icoanele din spitale, portretele voievozilor romani care i-au batut pe otomani, sau sa li se interzica fotbalistilor sa-si faca sfanta cruce, cand intra pe teren, avand coechipieri de alta confesiune sau natie. N-ai sa te poti inchina, prin fata unei biserici, deoarece pe langa tine ar putea trece un evreu, turc, liber cugetator sau alti "necredinciosi"? De exagerari neoproletare nu avem nevoie, mai ales acum, cand intrarea in U.E. presupune si pastrarea identitatii culturale si spirituale, cu toate insemnele si simbolurile credintei si istoriei noastre.
Tocmai de aceea este mai mult decat reprobabila initiativa catorva tovarasi deputati pesedisti de a inregistra in Parlament un proiect de lege, prin care cultul greco-catolic, al Bisericii Romane Unite (BRU), este din nou pus la zid, ca in 1948, cand a fost desfiintat si credinciosii sai fortati sa treaca la ortodoxism, iar ierarhii intemnitati! Acesti nevolnici, si altii ca ei, nu vor sa accepte ca patrimoniul BRU trebuie recunoscut si repus in posesia celor ce l-au avut inainte de 1 decembrie '48. Culmea este ca, dupa ce cultul greco-catolic s-a putut manifesta liber (1990), proprietatile, inclusiv lacasurile, au stat la cheremul mai-marilor ortodoxiei, pe motiv ca sunt majoritari, iar uniti nu prea mai exista. Ramane exemplara atitudinea I.P.S. Nicolae al Banatului, primul si singurul ierarh care a retrocedat ceea ce nu-i apartinea. Dar de atunci pana azi unii, chiar parlamentari, vor sa perpetueze samavolnicia comunista privind bisericile, scolile si bunurile greco-catolicilor confiscate prin decret de tip stalinist.
Se stie ca romanii de dincolo de Prut dintotdeauna au fost ortodocsi, foarte credinciosi, basarabeni cu frica lui Dumnezeu si mereu vorbitori ai limbii romane, chiar daca erau sub stapanire straina. Si-au mentinut credinta si datorita permanentelor relatii cu Biserica Mama din Principatele Romane, din Romania lui Carol I si mai ales dupa ce pamantul lor s-a contopit in Regatul Romaniei Mari. Numai ca Basarabia a devenit RSS Moldoveneasca, parte a URSS, iar biserica subordonata Moscovei. Au trebuit multi ani, dupa obtinerea independentei, ca romanii basarabeni sa realizeze ca aceasta subordonare inseamna deznationalizare, alaturi de programul lui Voronin, privind limba si istoria moldoveneasca. Si numerosi dintre ei au optat pentru constituirea Mitropoliei Ortodoxe a Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane, fapt interpretat de catre oficialitatile de la Chisinau ca inacceptabil. Drept care, au trecut la represalii. Printre altele, recent, un ierarh rusofon a batut cu toiagul episcopal romanii ortodocsi din orasul Ungheni, chiar in fata unei biserici, totodata aruncand cuvinte grave la adresa crestin-democratilor din Parlament, in frunte cu deputatul Vlad Cubreacov, sustinatori ai Mitropoliei Basarabiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.