Soarele si frigul agraveaza boala
Pentru pacienti, atunci cand diagnosticul devine cert, viata se schimba complet. "Lupusul m-a facut sa-mi reevaluez prioritatile, sa-mi redefinesc notiunea de succes in cariera, sa-mi aleg cu grija momentul matern
Soarele si frigul agraveaza boala
Pentru pacienti, atunci cand diagnosticul devine cert, viata se schimba complet. "Lupusul m-a facut sa-mi reevaluez prioritatile, sa-mi redefinesc notiunea de succes in cariera, sa-mi aleg cu grija momentul maternitatii, m-a facut sa pretuiesc si mai mult prietenia si compania celor dragi", mi-a spus una dintre pacientele mele. Evident sunt multe intrebari la care trebuie gasite raspunsuri: vor putea oare munci acesti oameni ca inainte?, vor putea avea copii sanatosi?, este utila dieta? Se poate trai cu aceasta boala, iar evolutia ei poate fi controlata.
In primul rand, pacientul trebuie sa apeleze la un medic specializat in boli de colagen, care stie tot ceea ce este nevoie despre aceasta afectiune. Pacientii cu suferinta sistemica trebuie monitorizati prin serviciul de medicina interna, iar pacientii cu lupus eritematos cronic, de catre medicul dermatolog.
Pacientii trebuie sa evite expunerea la soare, deoarece boala se agraveaza la lumina. Vor evita vacantele insorite, vor folosi creme de fotoprotectie puternice, dar si ochelari de soare, palarie, camasa cu maneca lunga. Nu trebuie sa uite ca nu numai soarele de vara este periculos, ci si cel de iarna, mai ales la munte. Vor limita activitatile in aer liber. Isi vor schimba pozitia biroului daca acesta este in lumina. Vor prefera totdeauna umbra.
Frigul face rau extremitatilor cu probleme de circulatie si de aceea sportul in aer liber in zile cu temperaturi scazute este total interzis. Recomandam pacientilor cu lupus sa evite stresul, pentru ca el poate cauza reaparitia simptomelor. De asemenea, bolnavii cu acuze articulare trebuie sa elimine activitatile care pot produce inflamarea articulatiilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.