Criza din PNL se adanceste pe zi ce trece. Presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu, cel care detine si functia de premier, este tot mai contestat, atat de platformisti, cat si de colegii democrati de Alianta. In contextul in care "sfarsitul"
Criza din PNL se adanceste pe zi ce trece. Presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu, cel care detine si functia de premier, este tot mai contestat, atat de platformisti, cat si de colegii democrati de Alianta. In contextul in care "sfarsitul" Aliantei D.A. este tot mai aproape, iar amenintarile exclusilor din PNL la adresa sefului Executivului sunt tot mai taioase, surse din platforma Stolojan, ne-au precizat ca o eventuala motiune de cenzura avansata de partidele de Opozitie va fi sustinuta si de "disidentii" liberali. Daca acestia au decis, totusi, sa voteze Bugetul pe anul 2007, acest pas reprezinta un ultim colac de salvare pentru actualul Executiv. Nici acuzele mai-marilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, Puiu Hasotti si Bogdan Olteanu, care le-au reprosat platformistilor lipsa de moralitate si tradarea votantilor PNL, in cazul in care vor vota o eventuala motiune de cenzura a social-democratilor nu par sa-i impresioneze pe Stolojan si colegii sai, tot mai nemultumiti de "agresivitatea" conducerii PNL la adresa lor. Rand pe rand, Theodor Stolojan, Cristian Boureanu, Raluca Turcan, Valeriu Stoica si ceilalti "disidenti" au avertizat ca, exceptand Bugetul si legile necesare integrarii, nu vor mai acorda gir politic premierului Tariceanu, neexcluzand faptul votarii alaturi de Opozitie a unei motiuni de cenzura pe teme sociale, motiune pe care PSD a si anuntat de altfel ca o va depune.

Partidul Liberal Democrat, tot mai aproape...
Mai mult, se pare ca platformistii sunt decisi sa puna bazele unui nou partid liberal, intitulat Partidul Liberal Democrat, care sa faca parte din mult-asteptatul pol de centru-dreapta care ar mai include PD, Actiunea Populara, Uniunea Popular Crestin Sociala a lui Talpes si chiar taranistii lui Ciuhandu. Daca luam in calcul si antipatia evidenta a PD fata de Tariceanu, mai multi lideri democrati anuntand de altfel ca nu-i prevad actualului sef al Executivului un mandat mai lung de doi ani (care s-ar termina chiar luna viitoare) nu este exclus ca motiunea de cenzura sa fie votata ( doar votul este secret) de unii parlamentari democrati. Obsesia PD si a presedintelui Basescu privind anticipatele dupa 1 ianuarie 2007 ar putea fi pusa astfel in practica. Dupa cum se stie liderii PD sunt supusi unor presiuni uriase din partea filialelor, acestea din urma dorind o candidatura separata intre PD si PNL la alegerile pentru Parlamentul European din 13 mai. "Este nevoie de o insanatosire a Aliantei", au atentionat la unison liderii PD, tot mai nemultumiti de faptul ca liberalii au respins practic toate propunerile lor: anticipate contra pastrarea premierului Tariceanu inca doi ani in fruntea guvernului, fuziunea PD-PNL sau reprimirea in partid a platformistilor. Tot mai multe voci din PD considera anormal actualul raport de forte din Alianta, raport care nu mai reflecta in nici un caz ponderea celor doua partide in ochii electoratului. Tensiunile PNL-Basescu reprezinta un alt element care ii nemultumeste pe democrati, care s-au saturat de acuzele potrivit carora "PD se afla in siajul presedintelui Basescu". Faptul ca PD este creditat in mai toate sondajele de opinie cu un scor electoral ce graviteaza in jurul a 30 la suta, in timp ce liberalii se situeaza in jurul a 12-14 la suta din preferintele electoratului, provoaca o stare de tensiune suplimentara intr-o Alianta si asa macinata de scandaluri si orgolii interminabile. Aflat in fata unei sustineri parlamentare mai mult decat precare, viiitorul actualului sef al Executivului pare incert. Tot mai multi sunt aceia care sustin ca "sfarsitul" Cabinetului Tariceanu si al Aliantei D.A. si nu in ultimul rand declansarea alegerilor anticipate dupa 1 ianuarie 2007 sunt iminente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.