Retragerea treptata din Irak si negocierile cu Siria si cu Iranul vor fi propuse de grupul bipartizan insarcinat cu analizarea solutiilor pe care SUA le au in Irak.

Grupul de Studiu pentru Irak, condus de fostul secretar de stat James Baker si de Lee Hamilton, a ajuns la un consens privind politica pe care ar trebui sa o adopte administratia Bush in Irak. Grupul, format atit din republicani, cit si din democrati, de la care se asteapta o serie de sfaturi privind depasirea situatiei grele in care se afla prinsa armata americana, va cere o retragere treptata a 15 brigazi de lupta (fiecare avind intre 3.000 si 5.000 de soldati), fara a stabili insa un calendar. Conform surselor citate de „New York Times", raportul nu spune daca trupele vor fi retrase in baze din Irak sau din tarile vecine. 70.000 de soldati americani ar urma sa ramina in Irak cu rolul de a pregati armata irakiana. Alta propunere majora a grupului este aceea de a organiza o conferinta regionala despre Irak, care ar conduce la antamarea de negocieri directe intre SUA, Siria si Iran.

Intilnire aminata

La intilnirea sa de ieri-dimineata cu premierul irakian, Nouri al-Maliki, de la Amman, presedintele Bush s-a angajat, in ciuda a ceea ce vor recomanda cei din grupul Baker, ca trupele americane sa ramina in Irak pina ce „misiunea va fi indeplinita", atit timp cit guvernul irakian le va dori acolo. Intilnirea dintre Bush si al-Maliki, ce are loc dupa cea mai singeroasa saptamina din Irak, era programata pentru miercuri seara, dar a fost aminata din motive neclare. Siitii lui Muqtada al-Sadr, seful „armatei lui Mehdi", facusera presiuni asupra premierului sa nu se intilneasca cu presedintele american, retragindu-se in acest scop de la guvernare. Un raport al administratiei Bush obtinut de „New York Times" exprima neincrederea Washingtonului in capacitatea lui al-Maliki de a gestiona situatia exploziva din Irak.