Ministerul Economiei a facut publice, ieri, cu unele exceptii, contractele de privatizare prin care firmele Gaz de France, OMV, E.ON, Enel si CEZ au preluat companiile romanesti din sectorul  energetic. Astfel, la privatizarea Electrica Oltenia

Ministerul Economiei a facut publice, ieri, cu unele exceptii, contractele de privatizare prin care firmele Gaz de France, OMV, E.ON, Enel si CEZ au preluat companiile romanesti din sectorul energetic. Astfel, la privatizarea Electrica Oltenia, preluata de firma ceha CEZ, au fost desecretizate doar anexele contractului, iar conturile-escrow aferente contractelor cu Petrom, Distrigaz Nord, Electrica Moldova si Electrica Oltenia nu au fost date publicitatii. Ca efect al scandalului, ministrul comunicatilor, Zsolt Nagy, a solicitat ieri Credit Suisse First Boston (CSFB) anularea contractului de consultanta pentru listarea pe bursa a RomTelecom.

Contractele de privatizare prin care firmele Gaz de France, OMV, E.ON, Enel si CEZ au preluat companiile romanesti din sectorul energetic sunt publice, incepand de ieri, cu unele exceptii. Astfel, fara sa dea vreo explicatie, reprezentantii MEC au postat doar anexele contractului de privatizare a Electrica Oltenia, preluata de firma ceha CEZ. Nici conturile-escrow in cazul contractelor cu Petrom, Distrigaz Nord, Electrica Moldova si Electrica Oltenia nu au fost da te publicitatii. Desecretizarea contractelor de privatizare din domeniul energetic a fost decisa de CSAT in sedinta de miercurea trecuta. In urma scandalului din ultimele zile, ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, a solicitat ieri bancii de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB) anularea, cu acordul partilor, a contractului de consultanta pentru listarea pe Bursa a Romtelecom. Decizia lui Nagy vine dupa ce mai multi colaboratori CSFB au fost acuzati de spionaj si constituire de grup infractional, care a actionat in mod coordonat in scopul divulgarii secretului economic si concurentei neloiale, in cazul privatizarii celor mai mari companii din sectorul energetic.

Statul nu poate modifica sase articole din Codul Fiscal pana in 2014 si este obligat sa mentina nivelul actual al redeventei, precum si modalitatea de calcul a acesteia timp de 10 ani, prevede contractul de privatizare a Petrom, publicat, ieri pe site-ul Ministerului Economiei (MEC).

La capitolul „Obligatii fiscale“ este mentionat faptul ca datoriile acumulate de Petrom pana la 31 decembrie 2003, precum si penalitatile aferente acumulate pana la 8 aprilie 2004 au fost platite sau anulate. Tot la acest capitol din contract se precizeaza ca „nivelul, baza si modul de calculare curente ale redeventelor datorate vor fi mentinute pe o perioada de 10 ani“.

„Cu exceptia cerintelor contrare ale legilor sau reglementarilor general aplicate in UE, care devin aplicabile Romaniei, urmatoarele prevederi ale Codului Fiscal al Romaniei vor ramane in vigoare pana in 2014: art 22 (2), art 22 (3), art. 24 (3) (c), art. 24 (11) (e), art 24 (14), art.24 (21). In perioada mentionata mai sus, cu exceptia cerintelor contrare ale legilor sau reglementarilor general aplicabile in UE, care devin aplicabile Romaniei, regimul de impozitare, aplicabil activitatilor de explorare si productie ale Petrom nu va deveni, indiferent sub ce forma, mai oneros pentru societate.

Daune nelimitate pentru OMV, la contractele de mediu

Raspunderea MEC va fi nelimitata in privinta daunelor platibile de MEC in baza Angajamentului de Despagubire privind Mediul, prevede contractul de privatizare a Petrom publicat ieri. Pentru incalcarea obligatiilor fiscale, pentru pretentii de nevalabilitate a contractelor de concesiune, pentru nerespectarea obligatiilor de indatorare neta sau legate de amenzile de concurenta sau incalcarea oricareia dintre declaratiile de garantii MEC va fi obligata sa plateasca OMV 1,5 miliarde de euro reprezentand pretul de vanzare a actiunilor si pretul de subscriere. In ceea ce priveste suma maxima pe care OMV ar putea fi obligata sa o plateasca daca nu-si respecta angajamentele, aceasta nu poate sa depaseasca pretul de cumparare a actiunilor si pretul de subscriere.

Pe perioada in care MEC sau succesorul acestuia in drepturi detine mai mult de 10% din actiunile Petrom, in cazul unei crize petrol, produse petroliere sau gaze, cumparatorul (OMV) se va consulta cu MEC, potrivit contractului de privatizare. OMV s-a angajat, la preluarea pachetul majoritar de actiuni al Petrom sa extraga 4,5 milioane tone de titei/an si 4,5 miliarde metri cubi de gaze, sa mentina o cota de piata de 30% din piata romanesca de combustibil (benzina si motorina), incluzand atat vanzarile in vrac cat si vanzarile cu amanuntul. De asemenea, se angajeaza la o cota de piata de 20% din piata romanesca de vanzare cu amanuntul la benzina si motorina.

15.500 de salariati, concediati pana in 2009

Petrom va avea, la sfarsitul anului 2009, cu aproximativ 15.500 salariati mai putin decat la finele acestui an, concedierile fiind operate cu acordul Consiliului de Administratie, potrivit contractului de privatizare a companiei. Potrivit strategiei de personal, la finele anului 2006 este prevazut un numar de 38.200 angajati, iar la sfarsitului anului 2009 de 22.630 salariati.

Totodata, obiectivele din strategia de personal nu vor fi considerate incalcate in masura in care OMV poate demostra ca orice suplimentare a numarului de concedieri are drept cauza orice reorganizare sau externalizare efectuata cu acordul prealabil scris al statului, a pensionarii voluntare sau a demisiilor.

Incalcarea Statutului Petrom, posibila cu acordul MEC

Contractul de privatizare a Petrom prevede ca daca OMV incalca Statutul Petrom si nu remediaza situatia in termen de 30 de zile, poate fi amendata cu 7,5% din pretul de cumparare, dar sanctiunea nu se aplica daca are acordul prealabil al MEC. „Aceste penalitati contractuale nu vor fi datorate in cazul in care cumparatorul (OMV) a obtinut acordul prealabil in scris al vanzatorului (MEC)“ care are dreptul de a deroga de la obligatiile post-privatizare.

Potrivit contractului, incalcarea altor clauze contracuale poate conduce la obligarea OMV sa achite 20% din pretul de cumparare

ENEL a cerut statului roman 'depozite de garantie>> pentru rau-platnici

Compania italiana ENEL a cerut autoritatilor romane sa modifice legislatia in domeniul energetic astfel incat clientilor care inregistreaza datorii sa li se impuna constituirea unor garantii banesti, se arata in contractul de privatizare al Electrica Dobrogea, facut public, ieri, de MEC.

Prin contract, ENEL a cerut ANRE sa modifice contractul- cadru de furnizare a energiei electrice astfel incat „debitorii rau-platnici sa fie obligati sa constituie depozite de garantie“. Investitorul italian a cerut de asemenea autoritatilor romane, in contractul de privatizare a Electrica Dobrogea, sa nu mai fie obligat sa verse la bugetul statului sumele reprezentand contributia la fondul special de dezvoltare energetica.

Esalonarea restantelor clientilor, refuzata de Enel


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.