Principalul partid de opozitie acuza puterea ca nu a elaborat inca o strategie postaderare si propune un document propriu.

Departamentul de integrare europeana al PSD, coordonat de fostul negociator-sef al Romaniei, Vasile Puscas, a redactat raportul „Romania in UE. Viziunea Partidului Social Democrat". Cu ocazia lansarii acestui raport, presedintele PSD, Mircea Geoana, a acuzat Guvernul ca „doar cu patru saptamini inainte de aderare nu are structurile necesare derularii fazei postaderare". De asemenea, Geoana a subliniat ca proiectul de buget pe anul 2007 cuprinde o estimare foarte optimista a ratei de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania, de 55%, in conditiile in care Ungaria, de exemplu, are o rata de absorbtie de doar 28%.

Raportul social democratilor atrage atentia ca, daca rata absorbtiei va fi mica, „va fi posibil ca Romania, desi a negociat un statut de stat beneficiar net, sa devina stat contributor net (la bugetul UE - n.r.)".

Aliante in UE

Conform fostului negociator Vasile Puscas, strategia postaderare propusa de PSD cuprinde „prioritati pe termen scurt si mediu". Puscas a deplins faptul ca „Romania nu are un ghid al intereselor pe care ar trebui sa le sustina dupa integrare" si a declarat ca trebuie „sa identificam domeniile in care ar trebui sa intram in aliante cu alte state UE, pentru a ne realiza interesele comune". Aliante am putea constitui, conform presedintelui Geoana, in domeniul fondurilor structurale, cu statele intrate in UE in 2004, care au interese asemanatoare cu Romania pe domeniul politicii externe, cu statele sudice si cu cele de la granita de est europeana.

Documentul realizat de PSD se concentreaza pe necesitatea indeplinirii criteriilor de aderare, adoptarea monedei euro, crearea brandului de tara, capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, acquis-ul Schengen, piata interna, politica industriala, energetica si de mediu, agricultura si dezvoltarea durabila, politica externa si de securitate comuna.