miliarde de euro, in crestere cu 50,5% fata de perioada similara a anului trecut. "Creditul in valuta accelereaza viteza de crestere pentru ca aceste imprumuturi sunt mai ieftine decat cele in lei", explica Dragos Cabat, vicepresedintele Asocia
miliarde de euro, in crestere cu 50,5% fata de perioada similara a anului trecut. "Creditul in valuta accelereaza viteza de crestere pentru ca aceste imprumuturi sunt mai ieftine decat cele in lei", explica Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania. In plus, perspectivele creditarii in valuta s-ar putea imbunatati. "Incepand cu anul viitor, bancile nu vor mai fi obligate sa isi limiteze expunerea pe valuta la plafonul de trei ori fondurile proprii", adauga Dragos Cabat. Mai mult, o sursa de crestere a creditarii in valuta ar putea veni si din restrictiile Bancii Nationale privind modul de calcul al gradului de indatorare. Astfel, bancile comerciale sunt obligate sa tina cont atat de dobanzile si imprumutul propriu-zis (principalul), cat si de toate comisioanele atasate creditului, atunci cand calculeaza ponderea ratei totale in venitul net. Ceea ce reprezinta un handicap pentru imprumuturile in lei, care au un cost mai mare decat cele in valuta.
Totodata, un alt stimulent pentru creditarea in valuta ar putea fi reprezentat de tendinta de apreciere a mondei nationale. Spre exemplu, Banca Nationala a raportat, ieri, un curs de schimb ce a coborat la 3,4344 lei noi/euro si la 2,6041 lei noi/dolar. Astfel, numai pe parcursul lunii noiembrie, moneda nationala a castigat 2,5% in fata euro si 6,1%, comparativ cu dolarul. Iar o eventuala continuare a tendintei de apreciere a leului ar putea conduce la scaderea costului creditarii in valuta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.