Dezvoltarea alerta a retelelor de cartier si cresterea gradului de penetrare a Internetului in tara, dublata de marirea continua a vitezei de banda, au facut ca numarul de download-uri ilegale sa creasca exponential. Acest fenomen al pirateriei s-ar

Dezvoltarea alerta a retelelor de cartier si cresterea gradului de penetrare a Internetului in tara, dublata de marirea continua a vitezei de banda, au facut ca numarul de download-uri ilegale sa creasca exponential. Acest fenomen al pirateriei s-ar traduce prin pierderi inregistrate de industria cinematografelor si a centrelor de inchiriat casete VHS si DVD-uri. Din spusele proprietarilor unor astfel de centre de inchiriat, profilul piratului internaut este tanar de pana in 25 de ani, conectat la o retea de cartier, posesor al unei viteze de download de 5Mb/s si avid sa vizioneze ultimele noutati aparute la Hollywood. "Exista doua categorii de oameni pasionati de filme: unii care doresc sa vada un film bun chiar si mai vechi, stand linistiti acasa, si altii disperati sa vizioneze ultimele noutati aparute pe piata. Acestia din urma sunt cei care downloadeaza de pe hub-urile DC, in timp ce oamenii din prima categorie se constituie in clienti fideli ai nostri", spune Adrian Bojinca, director la Video Club. Acesta arata ca numarul de inchirieri al centrului pe care-l conduce este in scadere, tendinta inregistrata si la nivel mondial tocmai din cauza download-urilor ilegale care au devenit deja un fenomen global. Rezultate similare inregistreaza si reteaua Videozone.

Se spera ca aplicarea normelor UE sa reglementeze piata

"E pentru prima oara in istorie cand si piratii clasici care copiau discuri pentru a le vinde se plang din cauza net-ului, pentru ca e aproape gratis sa iei un film de pe net", spune Cezar Ivascu, directorul acestei retele. Acesta explica faptul ca aplicarea regulilor UE va mai diminua acest fenomen, pentru ca exista metode prin care sa se faca niste restrictii la download, iar hub-urile DC vor fi mai bine controlabile, desi la noi inca nu exista o legislatie corespunzatoare. "Perspectivele, eu unul le vad mai bune, speranta fiind in reglementarea acestor retele de cartier", adauga Ivascu. Din punct de vedere al directorului Multifilm, Daniel Rascol, inchirierile merg din ce in ce mai bine in fiecare luna, dublandu-se volumul acestora, probabil si din cauza ca sunt pe piata de doar cateva luni. "Noi inchiriem casete si DVD-uri catre toate categoriile sociale: vin si oameni intre doua varste si tineri din camin, insa mai rar. Probabil acestia, in mod obisnuit, descarca gratis de pe net decat sa dea bani la un centru de inchiriat", spune Rascol. O viziune sceptica o are insa directorul Video Club, care spune ca "viitorul este negru din cauza pirateriei si preturilor inca ridicate neaccesibile omului de rand. Fenomenul download-urilor ilegale pare o infractiune marunta pentru autoritati mai ales ca, probabil, si ei cumpara de la tarabe diverse filme. Pentru noi insa asta inseamna pierderi", declara Bojinca.

Minimum 500 de titluri in arhiva initiala

O investitie minima intr-un centru de inchiriat DVD ar fi de minimum 15.000 euro, au spus reprezentantii principalelor astfel de centre. Arhiva initiala de filme trebuie sa cuprinda macar 500 de titluri de toate genurile pentru ca oamenii sa poata alege.
Locatia este un alt atu al unui centru de inchiriat de succes, pentru ca o strada cu aflux mare de oameni garanteaza un numar semnificativ de clienti.
Totodata, foarte indicata este si o prezenta online, pentru ca posibilii clienti sa vizioneze filmele aflate in stoc. In prezent, pretul unui astfel de DVD inchiriabil variaza intre 40.000 si 70.000, cota de castig a centrului gasindu-se undeva intre 25% si 30%, afirma Bojinca. Totusi, spun la unison directorii unor astfel de centre, o asemenea afacere nu este una din care sa te imbogatesti, ci una din care se castiga decent.

Efect nociv si asupra cinematografelor

Fenomenul de download ilegal afecteaza in egala masura si vanzarile de bilete ale cinematografelor, avand in vedere ca proportia majoritara a spectatorilor sunt tineri.
"Consumul de cinema este afectat de piraterie, dezvoltarea retelelor de cartier facilitand download-ul ilegal de filme imediat dupa lansarea lor oficiala. Astfel intervine un decalaj temporar intre aparitia filmelor in cinematografele din Romania si momentul cand utilizatorii acestor retele pot viziona respectivele filme.
Tot Grupul Media PRO face eforturi in a stagna acest mod de piratare care se regaseste la nivel national", afirma Ioana Piscociu, PR Specialist Hollywood Multiplex si CinemaPRO. Aceasta explica situatia ca falimentul cinematografelor de stat consta in lipsa investitiilor in salile de cinema pentru confort si calitate a vizionarii si, in plus, acest fenomen al pirateriei online. Desi piata cinematografica, in ansamblul ei, a scazut, in acest an totusi investitiile au dat roade, astfel ca, din spusele lui Piscociu, Hollywood Multiplex a reusit sa-si consolideze pozitia de lider. In acelasi timp, CinemaPRO detine pozitia de lider in randul cinematografelor single screen, in baza studiilor efectuate care indica, la nivelul anului 2006 versus 2005, o crestere de 39%, afirma Piscociu.
Potrivit acesteia, centrele de inchirieri DVD nu reprezinta un concurent direct al pietei de cinema, in general, oamenii inchiriaza DVD-uri pentru a revedea filme care deja au rulat in cinematografe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.