Barbatul, al carui nume nu a fost facut public, a postat pe site-ul francez "Viva Street" un anunt in care oferea doritorilor suvite de par ale faraonului, mostre din rasina cu care acesta fusese imbalsamat, precum si fasii din bandajele cu care fara
Barbatul, al carui nume nu a fost facut public, a postat pe site-ul francez "Viva Street" un anunt in care oferea doritorilor suvite de par ale faraonului, mostre din rasina cu care acesta fusese imbalsamat, precum si fasii din bandajele cu care faraonul fusese acoperit. Pentru toate aceste suveniruri, barbatul cerea doar doua mii de euro.
Mai mult decat atat, vanzatorul, amabil, oferea ca bonus cumparatorului fotografii si certificate de autenticitate ale marfii. Acesta pretindea ca ar fi primit obiectele de la tatal sau, care a facut parte din echipa de cercetatori francezi care a analizat mumia faraonului in urma cu 30 de ani.
In prezent, politia l-a arestat pe barbat, postas de meserie, care se afla la casa sa din Saint Egreve, un sat din Alpii francezi, si urmeaza sa-l supuna mai multor interogatorii.
Anuntul de pe Internet a oripilat egiptologii din intreaga lume, care si-au exprimat public indignarea.
Christian Leblanc, arheolog francez care a condus operatiunile de restaurare a Ramasseum-ului, (templu funerar al faraonului din orasul egiptean Luxor), a declarat ca daca mostrele se dovedesc a fi autentice, atunci "se va naste un scandal monstru. Este deplorabil si inacceptabil, iar aceasta persoana iresponsabila ar trebui aruncata in inchisoare". Acesta a mai adaugat ca daca "bucla" a apartinut cu adevarat faraonului, aceasta face parte din patrimoniul Egiptului, ceea ce este foarte grav.
Mumia faraonului Ramses, care se afla in prezent la Muzeul Egiptului din Cairo, a fost trimisa la Paris, in septembrie 1976, pentru examinare, pentru ca se deteriora vizibil. Trupul faraonului, care a domnit intre anii 1279 - 1213 i.H. avea chiar pasaport egiptean si a fost primit pe aeroportul Le Bourget din Paris cu toate onorurile cuvenite unui rege.
Dupa ce a fost examinat atunci, expertii au descoperit o contaminare a acesteia cu fungi, si au tratat-o cu radiatii electromagnetice. Testele au mai relevat ca Ramses II avea cam 80 de ani cand a murit, avea 1,72 m inaltime, cu pielea deschisa la culoare, si suferea din cauza dintilor.
Tot atunci, s-a analizat in laboratoarele L'Oreal si parul faraonului, si s-a concluzionat ca acesta avea parul rosu, fie natural, fie vopsit cu henna. Dupa ce analizele s-au terminat, mumia faraonului s-a intors in Egipt. A fost pentru prima si ultima data cand o mumie de o asemenea importanta a parasit pamantul Egiptului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.