Toti cumparatorii companiilor energetice au transmis Bucurestiului ca sint de acord cu publicarea contractelor de privatizare.

Toate companiile straine care au cumparat societati romanesti din domeniul energetic au trimis ieri Ministerului Economiei si Comertului (MEC) acordul privind publicarea contractelor de privatizare, cu exceptia companiei Gaz de France, care va face acest lucru azi, se arata intr-un comunicat al ministerului. In anunt se face precizarea ca firmele si-au dat acordul sa se publice doar contractele, nu si planul de afaceri al fiecareia.

„Dupa primirea tuturor acordurilor, pe site-ul MEC vor putea fi consultate aceste contracte", se mai arata in comunicatul ministerului.

Firmele cu care statul roman a semnat contracte de privatizare a societatilor din sectorul energetic sint OMV Austria (cumparatorul Petrom), Enel Italia (cumparatorul societatilor de distributie a energiei electrice Electrica Banat si Dobrogea), CEZ Cehia (care a achizitionat Electrica Oltenia), E.ON Energie Germania (noul proprietar al Electrica Moldova), E.ON Ruhrgas si Gaz de France (detinatoarele celor doua distributii de gaz, Distrigaz Nord si Sud).

Declasificare la secret

Nici una dintre companiile care au informat MEC despre acordul asupra publicarii contractelor de privatizare n-a anuntat publicul despre asta, cu exceptia austriecilor de la OMV. „OMV a trimis un acord oficial pentru publicarea contractului de privatizare a Petrom. Contractul este expresia rezultatului unui proces de negociere foarte deschis, transparent si supravegheat indeaproape, intre Guvernul Romaniei si OMV, respectind standardele internationale", se arata in comunicatul grupului austriac.

Acum doua zile, ministrul Economiei, Codrut Seres (foto), a declarat ca asteapta, in scris, de la companiile care au cumparat societatile energetice din Romania, acceptul lor pentru publicarea contractelor de privatizare.

Publicarea de urgenta a tuturor contractelor de privatizare a fost anuntata zilele trecute de catre presedintele Traian Basescu, dupa o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.