Complexul energetic Rovinari, termocentrala de la Paroseni si Electrocentrale Deva au probleme cu stocurile de carbune pentru perioada de iarna, informeaza MEDIAFAX. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ieri, la Rovinari, ca a dat termen- limita data de 15 decembrie pentru constituirea necesarului de carbune. Acesta a mentionat ca la Rovinari „situatia este delicata pe fondul supracontractarii productiei de energie", pentru ca fosta conducere a complexului a incheiat contracte pentru furnizarea de energie peste capacitatile de productie ale unitatii.

Se poate cu putin efort

Seres a declarat ca problema stocurilor pentru perioada de iarna poate fi rezolvata cu putin efort. Acesta a mentionat ca la Rovinari necesarul de carbune este de 300.000 de tone, iar stocul actual ajunge la 254.000 de tone de lignit. Ministrul Economiei a mentionat ca la Paroseni stocul de carbune va fi asigurat, in cele din urma, de Compania Nationala a Huilei, iar la Electrocentrale Deva, statul a apelat la importul unor cantitati de surse de energie.

Ministrul Economiei a mai afirmat ca nu toate cantitatile de carbune raportate la minister drept stocuri realizate exista si in realitate. Acesta a precizat ca nu isi acuza subalternii ca l-ar minti, dar a mentionat ca are dreptul sa puna sub semnul intrebarii cantitatile ce ii sint prezentate lunar, atit timp cit stocurile sint insuficiente. (I.N.)