Achizitionarea unui apartament situat la ultimul etaj reprezinta o optiune care trebuie luata in seama de catre cei care vor sa cumpere o locuinta mai ieftina.

Cererea pentru apartamentele situate la ultimul etaj, in blocuri vechi, este foarte mica. Proprietarul unui astfel de apartament cu greu gaseste clienti. Agentii imobiliari considera ca aceste apartamente reprezinta o optiune interesanta pentru cei care nu dispun de sume mari de bani, mai ales ca in cazul acestora trebuie sa se ia in calcul si unele avantaje, precum faptul ca proprietarul nu mai este deranjat de vecinul de deasupra sau ca nu se mai teme ca va fi inundat in cazul unor defectiuni ale instalatiilor. Acest lucru scoate in evidenta specificul piatei imobiliare din Romania, deoarece in alte state apartamentele de la ultimul nivel sint mai scumpe. Este drept, si la noi, in cazul apartamentelor de la ultimul etaj situate in blocuri nou construite preturile sint ceva mai mari decit in cazul celor situate la etajele inferioare. Discount mare

Agentii imobiliari spun ca, in cazul blocurilor vechi, diferenta de pret dintre apartamentele de la ultimul nivel si cele de la etajele inferioare ajunge la citeva mii de euro. „Apartamentele de la ultimele niveluri se vind mai ieftin chiar si cu 10-20% decit cele situate la etajele inferioare", spune Dan Titel, managerul agentiei Domus Imobiliare. O vizualizare a anunturilor de mica publicitate imobiliara arata ca pretentiile proprietarilor scad cind vine vorba despre astfel de locuinte. Astfel, un apartament cu doua camere situat la ultimul etaj intr-un bloc din cartierul Drumul Taberei costa in jur de 54.000-55.000 de euro. Pentru un apartament in aceeasi zona, cu aceeasi suprafata, situat intr-un bloc construit in aceeasi perioada, care se afla insa la un etaj inferior, tariful creste pina la 60-61.000 de euro. Sint preturi cerute de proprietari si este posibil ca in cursul negocierii acestia sa mai scada din pretentii.

Vinovatul: terasa

Actorii de pe piata spun ca multi refuza sa achizitioneze o locuinta la ultimul etaj din cauza terasei blocului. „Principala retinere fata de apartamentele situate la ultimul etaj vine de la problemele cu terasele", spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Aceasta nu este singura problema. „Cumparatorii se tem de problemele care pot aparea la terase, dar si de faptul ca la ultimul etaj iarna este mai frig", spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Aceasta considera ca situatia nu se va schimba. „Cred ca in cazul blocurilor vechi mereu se va mentine aceasta diferenta de pret intre apartamentele de la ultimul etaj si cele situate la nivelurile inferioare", spune Ruxandra Cleciu.

Nou si scump

Situatia este cu totul alta cind vine vorba despre apartamentele situate la ultimul etaj al unui bloc nou. Cererea este mare, lucru care influenteaza si pretul de vinzare. „In blocurile noi la ultimul nivel sint apartamentele mai confortabile, tip duplex sau penthouse si se vind foarte bine. In unele cazuri se poate chiar ca pretul pe metru patrat sa fie mai mare", spune Ruxandra Cleciu.