In vederea pregatirii votului final al Parlamentului European, de aprobare a celor doi comisari desemnati de Bucuresti si Sofia pentru Executivul UE, Legislativul comunitar ii va audia astazi, la Bruxelles, pe Leonard Orban si pe Meglena Kuneva. Luna
In vederea pregatirii votului final al Parlamentului European, de aprobare a celor doi comisari desemnati de Bucuresti si Sofia pentru Executivul UE, Legislativul comunitar ii va audia astazi, la Bruxelles, pe Leonard Orban si pe Meglena Kuneva. Luna trecuta, Comisia Europeana i-a incredintat lui Orban portofoliul multilingvismului, iar Meglenei Kuneva i-a revenit cel pentru protectia consumatorului. Fiecare comisar desemnat va participa la o audiere organizata de comisia parlamentara al carei domeniu de competenta corespunde portofoliului sau, informeaza Rompres. Astfel, Leonard Orban va fi audiat in Comisia PE pentru Cultura si Educatie, cu participarea Comisiei pentru Afaceri Constitutionale. Pe baza rezultatelor audierilor de azi, Parlamentul UE va supune la vot numirea celor doi in sesiunea plenara din decembrie. Pentru astazi, fiecarui comisar i s-a cerut sa completeze un chestionar scris. Prima parte a cuprins intrebari care ii privesc in egala masura pe cei doi comisari, iar ultima se refera la aspecte legate de portofoliul specific. Spre exemplu, una dintre intrebarile specifice la care Orban a avut de raspuns s-a referit la "initativele pe care le va lua pentru a promova studierea limbilor straine si pentru a realiza atingerea obiectivului invatarii altor limbi straine, pe langa cea materna?". Fiecare audiere va incepe cu o declaratie a comisarului desemnat, urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri. Trebuie mentionat ca portofoliul ce va fi preluat de Orban, calificat de unii eurodeputati ca lipsit de importanta, a fost subiectul unor polemici, socialistii europeni cerand oficial presedintelui Executivului comunitar sa largeasca acest portofoliu si sa includa protectia minoritatilor. Barroso sustine insa ca portofoliul este "substantial", cata vreme Orban va avea in subordine trei directii generale. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.