"Din nefericire, in cadrul procesului de aderare a celor doua tari, Uniunea Europeana nu a gasit ca este necesar sa se consulte cu noi in interesul tuturor partilor implicate", a declarat Vladimir Putin la o conferinta de presa de la Helsinki.
Declaratia dura a presedintelui rus survine cu prilejul summit-ului UE-Rusia de la Helsinki, unde negocierile privind un nou parteneriat strategic intre cele doua parti au fost blocate de Polonia. Varsovia s-a opus acestor negocieri datorita faptului ca Moscova a impus un embargou asupra produselor de carne poloneze.
Problema extinderii UE nu intra in competenta Rusiei, a declarat ieri la Bruxelles, Krisztina Nagy, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, referindu-se la nemultumirea exprimata cu o zi in urma de presedintele rus Vladimir Putin fata de faptul ca Moscova nu a fost consultata in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Nagy s-a limitat la acest comentariu, afirmand ca nu a fost informata in privinta declaratiei liderului de la Moscova, insa a reamintit ca vineri s-a incheiat cu succes procesul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, dupa ce Germania a ratificat si ea documentul, ultima tara care nu facuse inca acest lucru. (G.D.)