Studentii ar putea lua licenta cu minimum nota 5, ceea ce-i nemultumeste pe conducatorii universitatilor care s-au reunit ieri la Conferinta Consiliului National al Rectorilor.

Proiectul de lege a invatamintului superior ii nemultumeste pe rectorii universitatilor din toata tara. Unul dintre principalele motive este nota minima de promovare a lucrarilor de licenta si de masterat, pe care Ministerul Educatiei ar vrea sa o vada scazuta de la 6 la 5. Pentru student este un avantaj, insa rectorii acuza ca ar afecta grav calitatea invatamintului. „Trebuie sa crestem eficienta in educatie, nu sa o scadem", crede Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti. In schimb, secretarul de stat pentru invatamintul superior, Dumitru Miron, precizeaza ca Ministerul Educatiei a propus aceasta schimbare pentru „unificarea sistemului de invatamint". „Nu se va cobori stacheta, ci se vor stabili criterii clare de evaluare, si nu subiective", spune secretarul de stat.

Becali, rector la ASE

O alta nemultumire a rectorilor este legata de modul de alegere a conducerilor universitatilor. Conform noului proiect de lege, conducerea universitatilor nu s-ar mai alege prin vot secret si de catre senat. Rectorul ar putea fi ales prin concurs, insa va putea fi demis de o noua structura din cadrul institutiei, si anume de Consiliul Director. Mai mult, rector ar putea fi orice persoana, nefiind obligatoriu sa vina din sistemul educational. „Ma astept sa vina Becali la conducerea ASE", spune in gluma Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice. In replica, secretarul de stat Dumitru Miron precizeaza ca „Gigi Becali nu poate fi rector decit daca o sa gaseasca un senat care sa-l valideze".