Agentia de Stiri Araba Siriana (SANA) stia cu o ora inainte de asasinarea ministrului libanez Gemayel ca acesta va fi ucis, informeaza cotidianul kuweitian Alseyassah. Conform sursei citate, cu 55 de minute inainte de impuscarea lui Gemayel (foto med
Agentia de Stiri Araba Siriana (SANA) stia cu o ora inainte de asasinarea ministrului libanez Gemayel ca acesta va fi ucis, informeaza cotidianul kuweitian Alseyassah. Conform sursei citate, cu 55 de minute inainte de impuscarea lui Gemayel (foto medalion), un reporter al SANA a sunat la redactia unui ziar din Beirut solicitand informatii despre moartea ministrului libanez. Alseyassah nu a dezvaluit numele ziarului libanez apelat. Reporterul SANA a revenit peste zece minute cu un nou apel telefonic, cerandu-si scuze. Mai multi oameni politici libanezi au acuzat Siria ca s-ar afla in spatele asasinarii lui Gemayel.
Presedintele Lahoud acuza Siria
Presedintele libanez Emile Lahoud a afirmat ca "cei care au comandat aceasta crima fac parte din complotul care a inceput cu asasinarea ex-primului-ministru Rafik Hariri", ucis intr-un atentat la 14 februarie 2005, la Beirut. Deputat si ministru al Industriei, Pierre Gemayel, facand parte din marile familii maronite care au modelat istoria contemporana a Libanului, a fost asasinat marti langa Beirut in ultimul atentat dintr-o serie vizand personalitati antisiriene. Lahoud a mai declarat ca asasinarea ministrului in varsta de 34 de ani este un "atentat indreptat impotriva intregului Liban" si a promis sa-i gaseasca pe asasini orice s-ar intampla.
Asasinatul va spori cu certitudine tensiunile in Liban, tara ce se confrunta deja cu lupta pentru putere dintre guvernul antisirian si opozitia pro-Damasc, in frunte cu Hezbollah, grupare decisa sa inlature cabinetul, pe care-l considera proamerican, apreciaza Reuters. Tatal celui ucis, fostul presedinte libanez Amin Gemayel, a cerut opiniei publice sa se retina de la actiuni furtunoase de protest si "sa-si dedice noaptea rugaciunilor pentru conciliere nationala".
200.000 de oameni la funeralii
Aproximativ 200.000 de persoane au participat ieri, pe strazile Beirutului, la funeraliile fostului ministru libanez al Industriilor, Pierre Gemayel, relateaza Mediafax. Fortele de ordine au fost nevoite sa ia masuri speciale de securitate in conditiile in care mii de persoane scandand sloganuri antisiriene s-au adunat in Piata Martirilor, situata in centrul orasului. Sicriul, invelit in drapelul Partidului Crestin Falangist, a fost adus din localitatea natala. (G.D.)
Cronologia crimelor
14 februarie 2005 - Fostul premier libanez Rafik Hariri si alte 22 de persoane sunt ucise intr-un atentat cu masina-capcana la Beirut. In urma atentatului, fostul ministru al Economiei Basil Fuleihan a murit in spital, dupa doua luni de la atac. 2 iunie - Samir Kassir, ziarist de orientare antisiriana, este ucis la Beirut, in explozia unei bombe amplasate in masina sa.
21 iunie - Fostul lider al Partidului Comunist si critic al rolului Siriei, George Haw, este asasinat la Beirut in conditii similare.12 iulie - Ministrul in exercitiu al Apararii, Elias al-Murr, este ucis "la indigo". 25 septembrie - May Chidiac, ziarista de televiziunea crestina, cu o atitudine critica fata de Siria, este grav ranita. 12 decembrie - Gebran Tueni, parlamentar antisirian si magnat al presei, este ucis in explozia unei bombe amplasate in masina sa. 21 noiembrie 2006- Ministrul libanez al Industriilor, Pierre Gemayel, este ucis de persoane inarmate care au atacat convoiul sau, in cartierul crestin Sin el-Fil din Beirut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.