Adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene din Romania, Onno Simons, a indicat zece puncte nevralgice ale tarii noastre, in calitate de viitor membru al UE.

Simons si-a exprimat opinia asupra obiectivelor postintegrare ce ar trebui atinse de Bucuresti, cu ocazia intilnirii Asociatiei Romane de Studii ale Integrarii Europene, arata site-ul EurActiv. Simons considera ca una dintre probleme o reprezinta pozitionarea Guvernului roman in raport cu politicile europene si gradul de implicare a acestuia in elaborarea directiilor generale de dezvoltare ale UE.

Alta problema ar consta in determinarea prioritatilor Romaniei ca stat membru UE, dar si in afirmarea unor idei constructive in forurile europene. De asemenea, Romania are nevoie de o guvernare stabila si eficienta, capabila sa conduca tara in noua conjunctura de membru al Uniunii Europene. Incheierea unor aliante de natura sa potenteze dezvoltarea tarii ca stat membru este foarte importanta, in opinia lui Simons, dar si capacitatea de a concura cu succes pentru atragerea investitiilor straine sau construirea unei imagini favorabile a Romaniei in ochii europenilor.

Romanii ar trebui sa se concentreze si pentru a creste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si a competitivitatii intreprinderilor romanesti. Un scop al tarii noastre ar trebui sa fie si combaterea reticentei europenilor fata de idealurile Uniunii Europene.