Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a prezentat ieri presei prima parte a campaniei mediatice pe care a initiat-o in scopul de a preveni coruptia din Justitie.
Macovei a prezentat ziaristilor prezenti, pe un panou, cateva filmulete publ
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a prezentat ieri presei prima parte a campaniei mediatice pe care a initiat-o in scopul de a preveni coruptia din Justitie.
Macovei a prezentat ziaristilor prezenti, pe un panou, cateva filmulete publicitare de televiziune, in care se arata cum se intind plicuri cu bani unor grefieri si judecatori, iar in momentul cand acestia vor sa-l ia, incepe un cutremur de pamant care afecteaza intreaga tara. Cutremurul din filmulete ii face pe magistrati si grefieri sa revina la realitate si sa refuze spaga, iar efectul final este incetarea cutremurului si linistirea societatii. Ministrul Macovei a explicat ca spoturile anticoruptie vor fi difuzate vreme de doua luni la televiziunea de stat si a rugat televiziunile private sa-l preia gratuit pentru a sustine campania. De asemenea, Macovei a prezentat si un afis, care va fi lipit prin toate instantele si parchetele, dar si in alte locuri, cu mesajul "Justitia este un stalp al societatii - Nu o corupe si nu te lasa corupt - Fii drept. Invata sa refuzi - Sesizeaza actele de coruptie sunand la DNA: 021 - 312.73.99". Acest afis a fost tiparit in 50.000 de exemplare. Costurile acestei campanii publicitare, asigurate din fondurile unui program Phare, au depasit 54.000 de euro. Materialele de campanie au fost executate de firma "Mercury Promotinons", care a castigat licitatia organizata de minister. Macovei a anuntat ca partea a doua a campaniei va fi mult mai ampla, va costa doua milioane de euro, va dura mai bine de un an si se va concretiza prin actiuni punctuale la instante si parchete.
"Toti stiu ca exista coruptie in Justitie!"
Ministrul a conchis ca "avem nevoie de o astfel de campanie, dorim sa schimbam comportamentul ambelor parti justitie - justitiabili, intre care trebuie sa existe un respect reciproc. Orice act de coruptie care murdareste Justitia are un efect de cutremur in societate". Macovei a adaugat ca nu se poate nega existenta coruptiei din sistemul judecatoresc, si ca aceasta trebuie eliminata. Intrebata daca va pune sau nu "buline rosii" pe anumite instante si parchete daca se va constata pe viitor lipsa de efecte a campaniei mediatice, Macovei a replicat ca spera ca increderea publicului in actul de justitie sa creasca si a pus pe tapet rezultatele Directiei Nationale Anticoruptie, care "anul acesta a trimis in judecata sapte magistrati, sase judecatori si un procuror, lucruri care trebuie sa recunoastem ca nu s-au mai intamplat pana acum".
Fara indoiala, reactiile asociatiilor de magistrati, probabil si cea a CSM, nu vor fi pozitive vizavi de campania anticoruptie initiata de Ministerul Justitiei. Chestionata de ziaristi asupra acestor aspecte, Macovei a apreciat ca "reactia magistratilor ar trebui sa fie una corecta si sanatoasa. Toti stiu ca exista coruptie in Justitie!" Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Viorica Costiniu, nu a putut fi contactat ieri, pana la inchiderea editiei, pentru a-si exprima punctul de vedere vizavi de campania ministeriala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.