Comandantul Gardienilor Revolutiei, generalul Yahya Rahim Savafi, a afirmat ca,
"in cazul in care Iranul va fi atacat, are capacitatea de a lovi inamicul pana la 2.000 de km (n.r. kilometri liniari)" de granitele tarii, au anuntat agentiile de
Comandantul Gardienilor Revolutiei, generalul Yahya Rahim Savafi, a afirmat ca,
"in cazul in care Iranul va fi atacat, are capacitatea de a lovi inamicul pana la 2.000 de km (n.r. kilometri liniari)" de granitele tarii, au anuntat agentiile de presa internationale. "Strategia noastra este defensiva, dar, daca suntem atacati, nu ne vom opri la granita", a spus Savafi,
intr-un discurs sustinut
in fata unui grup de luptatori Bassiji, in provincia Ispahan.
Aplicatiile
"Marele Profet II"
Distanta dintre Bucuresti si Teheran (lungimea arcului de cerc descris de traiectoria unei aeronave sau a unui obiect balistic) este de aproximativ 2.350 km. Ceea ce inseamna ca, liniar, distanta e mult mai mica, intrand sub incidenta celor 2000 de km anuntati de generalul Savafi. In acest caz, cel putin din punct de vedere teoretic, Shahab-3 pot distruge obiective din Romania si Ungaria. Seful armatei ideologice a regimului de la Teheran (Gardienii Revolutiei) a facut referire la raza de actiune a rachetelor Shahab-3, testate pentru prima data la 2 noiembrie.
Postul de televiziune Al-Alam a anuntat la momentul respectiv ca, in cadrul aplicatiilor "Marele Profet II", au fost lansate, din desertul situat in zona Qom, la 120 de kilometri sud de Teheran, "rachete Shahab, cu o incarcatura de submunitii, capabile sa ajunga la o distanta de 2.000 de kilometri". Avand o raza de actiune de 2.000 de kilometri, rachetele pot atinge, teoretic, bazele americane din Golf, Israelul, dar si tinte din Romania.
Israelul, tinta principala
Pe langa Shahab-3, regimul de la Teheran dispune de Shahab-1 si 2, care au fost special create pentru a lovi anumite obiective din Israel, Irak, Kuweit, Bahrain, Emiratele Arabe, Liban, Afganistan si estul Arabiei Saudite. In ceea ce priveste Israelul, Iranul ar putea lansa atacuri cu rachete balistice impotriva localitatilor Tel-Aviv, Haifa, Beersheba si Eilat, precum si asupra complexului nuclear din desertul Neghev.
Surse ale serviciilor secrete occidentale au anuntat ca regimul iranian a testat si in luna ianuarie o racheta sol-sol cu raza lunga de actiune, capabila sa transporte pana la trei focoase nucleare. Acest test ar putea fi motivul pentru care, la 28 ianuarie, seful Gardienilor Revolutiei a declarat pe postul national de televiziune ca Iranul este pe punctul de a-si dezvolta capacitati balistice strategice, inclusiv un important arsenal de rachete cu raza de actiune de pana la 2000 de kilometri. Presa occidentala preciza atunci care ar putea fi tintele, distantele fiind calculate in kilometri liniari: granita israeliana aproximativ 1000 de kilometri, Atena - 1900 km, Bucuresti - 1500 de kilometri. (Marius BATCA)
Sua indemnate sa spuna ce vor
Iranul asteapta gesturi "concrete" din partea SUA, pentru a angaja cu acestea un dialog privind situatia din Irak, a declarat vineri ministrul de Externe iranian Manouchehr Mottaki, transmite Rompres.
"Simplele declaratii ale americanilor privind schimbarea politicii lor in Irak nu asigura solutionarea problemelor. Noi asteptam o schimbare concreta a comportamentului Casei Albe fata de situatia din aceasta tara, a afirmat seful diplomatiei iraniene, intr-un interviu acordat postului de televiziune oficial. "Asteptam mai intai din partea Statelor Unite o noua atitudine privind un dialog referitor la Irak si aspectul concret al acesteia si apoi vom lua o decizie pe aceasta tema", a adaugat oficialul de la Teheran. Washingtonul s-a declarat pregatit sa discute cu Teheranul despre modalitatile vizand stabilizarea situatiei in tara vecina, insa, deocamdata, aceste afirmatii nu s-au concretizat. In cursul saptamanii trecute, secretarul Consiliului suprem al securitatii nationale din Iran, Ali Larijani, a apreciat drept "important ca americanii sa spuna deschis ce doresc".
Fostul presedinte iranian Hashemi Rafsanjani a cerut vineri SUA sa excluda tara sa din asa-numita "axa a raului" si a atentionat Washingtonul sa nu ameninte Iranul, cum a procedat cu Irakul si Afganistanul. Presedintele american "George W Bush a facut o greseala strategica. El trebuie sa excluda Iranul din axa raului pe care a creat-o", a spus Rafsandjani multimii adunate la Teheran pentru rugaciunea de vineri. (G.D.)
Shahab-3, urmasa rachetelor rusesti
Racheta Shahab-3, existenta in mai multe variante, este una de ultima generatie realizata prin dezvoltarea tehnologiilor rusesti.
Varianta initiala a rachetei a fost prezentata publicului din Teheran la 25 septembrie 1998, in cadrul unei parade militare. Potrivit analistilor militari, Shahab-3 se afla in dotarea a doua dintre cele zece escadroane ale Fortei Aeriene Iraniene, dotate cu rachete sol-sol. Fiecare escadron are sase transportoare/lansatoare, tractate de vehicule. Principalele caracteristici sunt: raza de actiune: 1.800-2000 km; greutatea incarcaturii de lupta: 1.200-1.800 kg; greutatea totala: 18.000 kg. Ultima varianta are o precizie de 30-50 m si permite schimbarea traiectoriei pentru evitarea sistemelor de lupta anti-racheta, evitand astfel punctele de interceptare precalculate ale sistemelor radar. (M.A.B.)
Coreea de Nord la pachet cu Iranul
Presedintele american George W. Bush a solicitat ieri ajutorul Chinei pentru rezolvarea crizelor nucleare cu Iranul si Coreea de Nord, informeaza Rompres. Intr-o intalnire bilaterala cu omologul sau chinez, Hu Jintao, Bush a tinut sa sublinieze ca SUA considera China "o tara extrem de importanta si cred cu fermitate ca, prin cooperare, cele doua state pot contribui la reglementarea unor probleme cum sunt Coreea de Nord si Iranul".
In ce-l priveste, presedintele chinez nu a facut nici un comentariu cu privire la Coreea de Nord sau Iran. Presedintele Bush avea prevazuta tot pentru ieri o intrevedere bilaterala cu omologul sau rus, Vladimir Putin, consacrata acelorasi probleme - economia si dosarele nucleare iranian si nord-coreean. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a pledat sambata pentru o atitudine ferma a comunitatii internationale in fata Teheranului si Phenianului, lansand insa totodata un avertisment cu privire la riscurile pe care le prezinta exercitarea unor presiuni asupra Coreei de Nord si Iranului in legatura cu stoparea programelor lor nucleare.
Anuntul de la Teheran de saptamana trecuta privind instalarea a 60.000 de centrifuge pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare civile a starnit protestele administratiei de la Washington. Acest anunt "trebuie sa fie un soc revelator pentru restul lumii", a subliniat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack. "Toate acestea conduc la o rampa atomica iraniana, care ar fi un eveniment extraordinar de destabilizator in contextul actual in Orientul Mijlociu", a adaugat el. (G.D.)
Spectrul Razboiului Mondial
Incapacitatea de a se opune astazi extremismului islamic ar ameninta lumea cu un al treilea razboi mondial, estimeaza cel mai inalt responsabil american pentru Orientul Mijlociu, generalul John Abizaid, transmite Rompres. "Cred ca daca noi nu avem suficient curaj pentru a ne opune astazi ideologiei extremismului islamic, ne vom indrepta maine spre al treilea razboi mondial", a afirmat seful Comandamentului central, intr-o interventie la universitatea Harvard, vineri seara. Generalul a facut o paralela intre slabiciunea guvernelor in fata amplificarii nazismului si fascismul in Europa in anii 30. "Noi trebuie sa invingem extremismul lui Ben Laden si al miscarii sale ucigatoare a caror eficienta si legaturi cu lumea multumita Internetului ar trebui sa ne ingrijoreze la cel mai inalt nivel", a adaugat generalul, el insusi fost licentiat la Harvard. El a subliniat ca Al-Queda are "o influenta fara precedent pentru o entitate non statala" si "incearca sa dezvolte arme de distrugere in masa contra noastra". (G.D.)
Antirachete rusesti pentru Teheran
Rusia isi va onora contractul sau de vanzare catre Iran a unor sisteme antiracheta TOR-M cu raza scurta de actiune, a declarat un responsabil din cadrul Ministerului rus al Apararii, in pofida apelurilor americane de a reconsidera aceasta decizie, transmite Rompres. "Contractul cu Iranul este in curs de executare, totul se deruleaza bine, noi ne vom onora in totalitate angajamentele in cadrul acestui contract, respectand toate termenele prevazute'', a declarat Mihail Dmitriev, director al serviciului national de cooperare tehnico-militara. ''Nu exista nici un motiv de a revizui acest contact'', a adaugat responsabilul rus fara a preciza daca Rusia a inceput livrarea acestor rachete catre Teheran. La sfarsitul anului 2005, presa rusa a indicat ca Iranul a semnat un contract cu Rusia privind cumpararea a 29 de sisteme antiracheta TOR-M1 in valoare de 700 milioane de dolari. (G.D.)
Amprentarea americanilor
Parlamentul iranian a votat ieri o noua lege privind controlarea tuturor cetatenilor americani care intra in Iran, care impune amprentarea acestora, relateaza Mediafax. Legea prevede ca "Guvernul iranian are datoria de a-i controla si a-i supune pe cetatenii americani unei prelevari de amprente digitale la intrarea lor in Iran si la emiterea vizei", proceduri similare celor impuse de Washington pentru cetatenii care intra in SUA. "Aceasta lege raspunde practicii insultatoare a americanilor de a lua amprentele digitale ale sportivilor, responsabililor politici si ale altor iranieni", a declarat deputatul Kazem Jalali, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul de la Teheran. Pana in prezent, numai ziaristii americani erau amprentati la intrarea in Iran. Iranul si Statele Unite nu mai au relatii diplomatice din 1980, in urma revolutiei islamice din 1979 de la Teheran. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.