La cateva zile dupa ce i-a demis pe directorii Electrica (PD) si Romgaz (UDMR), liderul conservator declara public ca se afla sub urmarire. SPP il linisteste: urmaritorii sunt, de fapt, niste ziaristi
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a
La cateva zile dupa ce i-a demis pe directorii Electrica (PD) si Romgaz (UDMR), liderul conservator declara public ca se afla sub urmarire. SPP il linisteste: urmaritorii sunt, de fapt, niste ziaristi
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca, de doua saptamani, el si sotia sa sunt urmariti, de dimineata pana seara, indiferent de rutele pe care le au in ziua respectiva de doua Dacii. De remarcat, imediat dupa conferinta de presa, seful UM 0962, chestorul Virgil Ardeleanu, dar si gen. Lucian Pahontu, seful SPP, l-au contactat telefonic pe Seres
si i-au cerut detalii.
Suspendarea directorului democrat de la Electrica
La cateva zile dupa ce i-a suspendat din functie pe directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, propus in acest post de PD, si pe directorul Romgaz, Alexa Jakab (propus de UDMR), ministrul Economiei a acuzat presiuni politice din partea tuturor partidelor, pe motiv ca nu este dispus sa accepte ca energia electrica disponibila sa fie vanduta altfel decat prin bursa. Seres a vorbit de ingerinte inclusiv din partea Partidului Conservator, al carui membru este. El a spus ca i-a comunicat directorului general al Grivco, societate care-i apartine lui Dan Voiculescu, ca trebuie sa respecte reglementarile in vigoare. "Grivco mai are un singur contract, cu Rovinari, care expira la sfarsitul anului, in rest toata energia si-o achizitioneaza de pe bursa", a explicat Seres. "Daca asupra unui ministru, membru al CSAT, se fac astfel de presiuni, care ajung pana la urmarirea cu masina, nu vreau sa ma gandesc la ce presiuni sunt supusi directorii companiilor. Nu doresc sa ma implic in interese transpolitice. Vad ca in Romania anului 2006 colaborarea politica pentru interese economice a devenit o moda", a afirmat Seres.
Sugestii, telefone, plicuri prin posta
El a declarat ca a primit mai multe telefoane, sugestii, directe si indirecte, pentru a favoriza anumite firme in contractele de achizitie de energie electrica, adaugand ca a sesizat, printr-o scrisoare, serviciile secrete, pentru identificarea masinilor care il urmaresc. Conform ministrului, ingerintele in activitatea ministerului au culminat cu un plic trimis de "cineva" prin posta, care cuprindea un proiect de ordin, prin care se amana cu sase luni legislatia referitoare la vanzarea energiei electrice doar prin intermediul bursei. "Transmit tuturor acelora care imi pun masini pe urma, imi dau telefoane, imi taie calea la Parlament sa nu vina cu plicuri si cu interventii. Sa nu o faca pentru ca vor avea o mare problema, cea a respectarii legilor", a adagat ministrul Economiei, precizand ca se asteapta ca anumiti oameni de afaceri sa demareze campanii denigratoare la adresa sa.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a declarat ca premierul Calin Popescu Tariceanu le-a solicitat constant ministrilor sa nu cedeze la interventii si presiuni facute pentru a-i determina sa serveasca diverse interese private, indiferent care ar fi sursa acestora.
Cele trei Dacii de la Atac
Masinile care l-au urmarit pe Seres apartin cotidianului Atac. Este vorba de doua Dacii Solenza albe cu numerele B-47-UTG si B-47-UTJ (pe care ministrul le-a confundat si a declarat ca a fost vorba doar de o masina) si de o Dacie Solenza rosie cu numarul B-40-THG.
Petre Niteanu, redactorul sef al ziarului Atac, a recunoscut ca masinile despre care ministrul Seres a spus ca il urmaresc apartin redactiei pe care o conduce. "In urma cu aproximativ doua saptamani am dispus ca doua masini in care se aflau cate un reporter si un fotograf sa urmareasca toate activitatile ministrului Seres. Cele doua echipaje ale cotidianului Atac au actionat la vedere, fiind legitimate de catre salariatii Ministerului Economiei si de catre alte persoane din anturajul ministrului Seres. Ancheta jurnalistica derulata de cele doua echipe nu a pus nici un moment in pericol viata ministrului Seres sau a familiei acestuia, fiind respectate principiile profesionale de baza", ne-a spus Niteanu.
SPP a luat masuri de protectie fizica si informativa
Desi sustine ca a trimis serviciilor secrete o scrisoare, nici una dintre institutiile care ar trebui sa se ocupe de luarea masurilor de protectie nu a fost informata in prealabil asupra unei urmariri sau amenintari la adresa lui Codrut Seres si a familiei sale.
Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, ne-a declarat ca ministrul nu a facut nici o plangere in acest sens. "In situatia in care domnia sa detine elemente care au legatura cu securitatea nationala a Romaniei si acestea vor fi comunicate Serviciului Roman de Informatii, urmeaza a fi demarate verificari in conformitate cu atributiile conferite institutiei noastre", a adaugat Bercaru.
Bogdan Onea, purtatorul de cuvant al SPP, ne-a precizat ca la secretariatul institutiei a fost primit, ieri, in jurul orei 12,00, un fax din partea ministrului Codrut Seres prin care acesta solicita protectie. Potrivit unui comunicat de presa, SPP "nu detine date in sensul amenintarii domniei sale sau a familiei si nici nu a primit informatii in acest sens de la alte institutii din domeniul sigurantei nationale. Conform legii, SPP va informa CSAT, care va decide asupra masurilor ce se impun pentru protectia demnitarului. Pana la decizia CSAT, SPP va asigura masurile specifice conform competentei institutiei noastre". Pana ieri, Seres nu dispunea de protectie, chiar daca este demnitar si membru al CSAT. Potrivit Legii, "persoanele indreptatite sa beneficieze de protectie si obiectivele a caror paza se asigura de catre Serviciul de Protectie si Paza se stabilesc prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii."
Ministrul somat sa spuna cine a facut presiuni
Politicienii ii solicita lui Seres sa dea nume. Iar Parchetului sa se autosesizeze daca presiunile au caracter penal
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC
Sa faca publice numele
" Codrut Seres sa faca publice numele tuturor celor care au facut presiuni asupra sa, indiferent din ce zona politica sau economica provin. PC il sustine si il sprijina fara echivoc si ii cere sa mearga pana la capat."
Ludovic Orban, liderul PNL Bucuresti:
Nu am auzit de presiuni
"Nu am auzit de presiuni, desi probabil exista asupra fiecarui ministru presiuni din partea tuturor parlamentarilor. E normal sa fie asa, in orice tara civilizata."
Adriean Videanu, presedinte executiv PD
PD vrea sa stie cine a fost
"Ii cerem imperativ ministrului sa dea publicitatii numele democratilor care au facut presiuni politice asupra sa pentru a favoriza orice fel de contract. PD considera ca generalizarea facuta de ministru in sensul ca toate partidele politice ori parlamentarii din toate partidele politice au facut presiuni asupra sa nu este menita sa limpezeasca in nici un fel situatia in care se afla, ci mai degraba poate ascunde adevaratele presiuni din anumite zone politice. PD are nevoie, urgent, sa stie exact si in mod public daca exista reprezentanti ai sai care au abordat un ministru in vederea favorizarii anumitor firme pentru orice fel de contracte.
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM
E posibil
"Ministrul conservator are, in primul rand, indatorirea de a satisface atributiile care ii revin. Faptul ca s-ar face presiuni asupra sa cred ca este intr-adevar posibil."
Peter Eckstein Kovacs, UDMR
Sa se sesizeze Parchetul
"Daca cele afirmate de ministru sunt adevarate, atunci acesta ar trebui sa beneficieze de apararea persoanei sale si a familiei. Iar in cazul in care incercarile de influentare au caracter penal, Parchetul ar trebui sa se sesizeze in acest caz."
Serban Nicolae, senator PSD
Sa mearga pana la capat
"Intr-un Guvern constituit pe criterii de algoritm, este normal ca ministrul sa fie supus la presiuni din partea subalternilor care nu fac parte din acelasi partid ca si el. Aceste presiuni sunt din partea celorlalte partide. Daca ar fi barbat pana la capat, ar face publice numele celor care au facut presiuni." (Departamentul Politica Interna)
Directori suspendati
Ministrul Economiei l-a suspendat, miercuri, din functie, pentru o perioada de 30 de zile, pe directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu (foto), propus in aceasta functie de PD, si o zi mai tarziu pe directorul Romgaz, Alexa Jakab (propus de UDMR), pana la finalizarea si analizarea rapoartelor Corpului de control al Ministerului Economiei. Verificarile la Romgaz au inceput dupa ce au fost primite sesizari ca licitatiile companiei sunt castigate cam de aceleasi firme, iar la Electrica sunt controlate achizitiile de bunuri si servicii, precum si contractele incheiate pentru furnizarea energiei, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Seres. El i-a numit la conducerea celor doua companii pe directorii generali adjuncti, Lucian Stoica la Romgaz si Ion Lungu la Electrica. (G.M.)
Privatizarea Petrom in CSAT
Codrut Seres a afirmat ca in sedinta CSAT vor avea loc discutii privind privatizarea Petrom, precum si ale altor companii din domeniul energetic. "Este clar ca anumite clauze din contractul de privatizare nu sunt dintre cele mai bune sau care nu ne fac extrem de fericiti, si e vorba aici de partea de redeventa si de partea de fiscalitate care se poate aplica Petrom", a spus Seres. Ministerul Economiei pregateste documentele solicitate, pe care le va transmite astazi, iar decizia va fi luata in sedinta CSAT de saptamana aceasta. (G.M.)
"Nu cred ca este un demers jurnalistic"
Intrebat daca stia ca masinile care il urmaresc de doua saptamani apartin ziarului Atac, Codrut Seres nu a recunoscut ca stia cui apartin respectivele autoturisme. "Eu nu am de unde sa stiu. Am vazut ca sunt masini pe urma mea si a sotiei", ne-a spus Seres. Ministrul Economiei si Comertului a precizat ca "nu cred ca este un demers jurnalistic, chiar daca este facut de niste angajati ai unui ziar. Nici un ziar nu da atatia bani pe benzina ca sa tina ziaristii pe urma mea sa ma pozeze si sa ma urmareasca cand ies din casa, cand iau masa cu sotia sau ma pup cu ea. V-am spus si la conferinta de presa ca ma asteapt ca anumiti oameni de afaceri sa demareze campanii denigratoare la adresa mea".n (G.M.)
SPP nu a identificat amenintari
Aseara, SPP a anuntat ca "in urma verificarilor facute cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor, SPP a identificat cele trei autoturisme pe care Ioan Codrut Seres le-a comunicat, rezultand ca doua dintre acestea apartin unui trust de presa iar al treilea apartine unei persoane fizice. Conform datelor obtinute pana in prezent de catre Serviciul de Protectie si Paza, nu au fost identificate amenintari la viata demnitarului sau a familiei sale." (D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.