In recentul volum intitulat „De la o lovitura de stat la alta“, semnat de Ion Cristoiu si aparut la Editura „Historia“, autorul povesteste un episod mai putin cunoscut de publicul larg din perioada de glorie a lui Nicolae Cea
In recentul volum intitulat „De la o lovitura de stat la alta“, semnat de Ion Cristoiu si aparut la Editura „Historia“, autorul povesteste un episod mai putin cunoscut de publicul larg din perioada de glorie a lui Nicolae Ceausescu. Este vorba despre relatiile acestuia cu Sfantul Munte Athos.
In capitolul „Ceausescu la Athos“, Ion Cristoiu dezvaluie cum Nicolae Ceausescu s-a implicat in salvarea schitului Prodomu prin trimiterea de calugari din Romania.
Totul a inceput in martie 1976, in timpul vizitei pe care o efectua in Grecia. Atunci, Ceausescu a primit o scrisoare semnata de doi monahi de la Prodomu care-i cereau ajutorul si vizita unor batrani calugari.
Episodul este cuprins intr-unul din volumele semnate de ambasadorul roman de pe vremea acea la Atena, Ion Brad. Acesta povesteste cum, dupa un dejun oficial, Ceausescu a primit vizita a trei calugari romani de la Athos, la ideea ambasadorului. Cei trei calugari in varsta, „palizi dupa postul indelungat al Pastilor care se apropiau“, erau : Veniamin Popa, staretul Schitului Prodomu, Dimitrie Trihenea, de prin partile Sibiului, de la Schitul & bdquo;Sfantul Ipatie“, fostul staret al manastirii Zogravu, reconstruita de Stefan cel Mare, alungat din functie de calugarii bulgari razvratiti, si Neofit Negara, basarabean de origine. Ei
i-au cerut lui Ceausescu „'sange proaspat>>, calugari tineri, sa mai salveze ceva din asezamintele si valorile spirituale romanesti.“


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.