Japonia, tara centenarilor . Japonia, Elvetia, Franta, Italia, Suedia... Sunt tarile in care numarul centenarilor creste in ritm rapid. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, numarul persoanelor care atingeau sau chiar depaseau 100 de ani se dubla o d
Japonia, tara centenarilor . Japonia, Elvetia, Franta, Italia, Suedia... Sunt tarile in care numarul centenarilor creste in ritm rapid. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, numarul persoanelor care atingeau sau chiar depaseau 100 de ani se dubla o data la zece ani. In prezent, fenomenul este in plina crestere: numarul centenarilor se dubleaza o data la cinci ani, informeaza cotidianul Le Monde.
In Franta, in 1950 erau 200 de centenari, in 1990 - 3.760, la 1 ianuarie 2007 - 17.267, iar in 2050 se estimeaza ca numarul centenarilor va ajunge la 150.000, potrivit cercetatorului Jean-Marie Robine, director in cadrul Institutului National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta. In Japonia, tara care detine recordul de longevitate la nivel mondial, traiesc aproape 30.000 de persoane care au implinit venerabila varsta de 100 de ani, iar Italia a ajuns in august anul acesta sa numere peste 10.000 de centenari.
Femeile continua sa fie mai longevive decat barbatii, ele reprezentand 80% dintre centenari. Potrivit demografilor, centenarii nu mai sunt o categorie speciala a populatiei, iar atentia se concentreaza asupra supercentenarilor, cei care depasesc 107 ani.
Viata lunga si sanatoasa nu este intamplatoare. Pentru a ajunge sa sufli in 100 de lumanari este nevoie si de faimoasa ""gena a longevitatii"", dar si de obiceiuri sanatoase. Alimentatia echilibrata si naturala, activitatea fizica, evitarea stresului, gandirea optimista sunt secretele centenarilor. In plus ""s-a constatat ca persoanelor care traiesc mult nu le este frica de moarte"", subliniaza Jean-Marie Robine. Adevarat sau fals


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.