Piata multifunctionalelor, copiatoarelor si imprimantelor creste in acest an cu 20%. De la anul, ""taxa verde"" va adauga pana in 10 euro la pretul fiecarui aparat si echipament electric. Piata multifunctionalelor, copiatoarelor si imprimantel

Piata multifunctionalelor, copiatoarelor si imprimantelor creste in acest
an cu 20%. De la anul, ""taxa verde"" va adauga pana in 10 euro la pretul fiecarui aparat si echipament electric.

Piata multifunctionalelor, copiatoarelor si imprimantelor se ridica la aproape 120 de milioane de dolari, din care multifunctionalele si copiatoarele reprezinta aproximativ 64 de milioane de dolari, inregistrandu-se o crestere de aproximativ 20% fata de anul trecut. Cea mai importanta crestere in ultimul an se inregistreaza in sectorul multifunctionalelor, aproximativ 145.000 de unitati vandute pe piata dintr-un total de aproximativ 410.000 de unitati.

Pentru imprimantele laser s-a inregistrat o crestere cu aproape 300% anul trecut, vanzandu-se peste 63.000 de unitati, in timp ce imprimantele ink-jet s-au vandut intr-un numar de 185.000 de bucati, apreciaza Helmut Ignat, general manager Konica Minolta Romania. Potrivit oficialului companiei, peste 15.000 de copiatoare alb-negru si color s-au vandut anul trecut, iar piata creste cu 5%-10% pe urmatorii cinci ani.

SITUATIE ROMANEASCA. ""Contributia cea mai importanta pentru evolutia imprimantelor color o au deocamdata intreprinderile mici si mijlocii, pentru utilizatorii individuali inlocuirea echipamentelor monocrom cu unele laser color fiind un proces ceva mai indelungat"", ne-a declarat Marius Persinaru, General Manager Xerox Romania.

""Daca vorbim despre tehnologii de imprimare, directia urmata este clara: trecerea de la inkjet la laser este din ce in ce mai accentuata, date fiind costurile totale de utilizare mult mai avantajoase, productivitatea si output-ul de calitate foarte buna a echipamentelor laser"", arata reprezentantul Xerox Romania.

CRESTERE SI PE 2007. Cresterea va continua si in 2007 cu pana 10%, spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

Aceasta situatie se va baza pe investitiile din Romania o data cu aderarea la UE. Pe de alta parte, cresterea va fi sustinuta de achizitiile din administratia publica si alte institutii de stat, acestea fiind ""ramase in urma"" la capitolul dotarilor IT&C.

""Infrastructura IT a tarii este departe de a fi pusa la punct, iar Uniunea Europeana isi va impune propriile standarde, lucru care va necesita cheltuieli suplimentare"", considera Marius Persinaru, General Manager Xerox Romania.

""De exemplu, la nivelul anului 2005, Romania avea un nivel de cheltuieli pe cap de locuitor de 35 de euro pe an, iar in Franta se cheltuiau 700 de euro, deci de aproximativ 20 de ori mai mult. Cu alte cuvinte, este loc imens de crestere pe piata IT, iar aderarea la Uniunea Europeana va accelera acest proces"", arata oficialul Xerox Romania.

TAXA VERDE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.