Cele mai recente monitorizari arata ca in luna octombrie edițiile online ale principalelor publicații au inregistrat un număr record de vizitatori pe fondul creșterii numărului de romani care au accesat Internetul și a utilizatorilor din străinătate care au vizitat site-urile romanești, relateaza NewsIn.
Trafic.ro, serviciul de analiza web care monitorizează majoritatea site-urilor din Romania, a contabilizat luna trecuta 26,463,136 vizitatori unici dintre care peste șapte milioane de  vizitatori unici au fost din Romania și aproape 19,5 milioane de vizitatori unici din străinătate.
Audiența activă a Internetului in Romania (romanii care accesează Internetul cel puțin o dată pe lună) a crescut cu aproape 50% (mai exact, 48,4%) față de inceputul anului, cand, conform aceleiași surse, se situa la doar 4.737.426 de utilizatori activi.
Conform datelor de trafic pe internet, variantele online ale ziarelor clasice sunt cel mai accesate. Cu toate acestea, portalurile de new-media sunt din ce in ce mai mult accesate. Weblog-urile au explodat in ultimul an, insa continutul lor este mult prea canalizat si personalizat.
Site-urile clasice, cu informatii alternative, sunt preferabile blogurilor pentru ca ating, din perspectiva continututlui, mult mai multe probleme, analizandu-le exhaustiv cu instrumentele jurnalismului modern.
De curand a fost lansat un site de presa alternativa, intitulat chiar www.presa-alternativa.ro, un site de convergenta a ideilor si informatiilor care nu apar in media mainstream, iar daca apar, sunt distorsionate ori au o propensiune evenimentiala, ideologizata.
Portalul deja se bucura de o ascensiune si o crestere exponentiala in datele de trafic. Pe langa simplii internauti, in paginile electronice ale Presei Alternative se intalnesc Carlo Petrini, presedintele Slow Food, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, ori scriitori controversati precum Ovidiu Hurduzeu, intr-o anarhie functionala si virtuala.
Alternativul e dat de progresul tehnologic al tuturor media in forma comunicarii mediate de computer, inca libere. Aceasta ofera oportunitatea de a activa discutiile intre cetateni in agore virtuale neafectate de directiile impuse de companii media.
Presa alternativa, mediata de computer, presupune egalitate intre membri implicati in discutia scrisa fara roluri si pozitii prearanjate. Nu are nici o ierarhie, nu are sefi si este, esentialmente, organizata in retea. Orice user poate deveni gazetar.