Cunoscuta sub numele de Afacerea "Tutunul Romanesc", privatizarea fostei Societati Nationale bucurestene este de departe cea mai mare reusita de pe cartea de vizita a magnatului luat in colimator. Deocamdata, nu vom insista la acest capitol, asupr
Cunoscuta sub numele de Afacerea "Tutunul Romanesc", privatizarea fostei Societati Nationale bucurestene este de departe cea mai mare reusita de pe cartea de vizita a magnatului luat in colimator. Deocamdata, nu vom insista la acest capitol, asupra caruia presa nu prea s-a obosit sa se plece, din motive care deocamdata ne scapa. Totusi, trebuie spuse cateva lucruri la acest paragraf.
Ian timp record, cu complicitatea ministerelor agriculturii conduse de Ioan Muresan si Ilie Sarbu, Niculae a bagat zece milioane USD in afacerea tutunului, dupa care a scos mai mult de dublu, ramanand si actionar - prin INTERAGRO SA - cu un procent de 43,592% din actiuni. Restul a fost vandut de stat altui consortiu, format din doua firme - una italiana si alta din Insulele Virgine Britanice -, in care Niculae se pare ca este actionar. Asadar, a ramas ca controleze in continuare, dar de data asta din umbra, piata tutunului romanesc, care se ridica la peste 200 de milioane de euro anual.
Tot aici vom insista asupra unui aspect cunoscut de prea putina lume. Dupa o licitatie anulata, Niculae a devenit actionar majoritar al "Tutunului Romanesc", fara sa plateasca vreun leu. Ba a mai inregistrat si castiguri fabuloase prin frauda. Cu aceasta ocazie, statul i-a facut cadou terenul firmei DRAGON MEDICAL COMPLEX SA, specializata in principal in dezvoltare (promovare) imobiliara, iar in secundar pe activitate de asistenta medicala, transporturi, prelucrarea si fermentarea tutunului si fabricarea tigaretelor. Astfel, "Tutunul Romanesc" a ajuns sa controleze SC DRAGON in proportie de 78,49%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.