Conservatorii aflati la putere de un an in Polonia, reprezentanti de gemenii Lech si Jaroslaw Kaczynski (presedinte respectiv prim ministru) au suferit prima infrangere electorala in cadrul alegerilor locale desfasurate duminica in aceasta tara.
Dupa cum au indicat sondajele facute la iesirea de la urne, partidul liberal Platforma Civica, aflat in opozitie, a iesit castigator in fata conservatorilor din formatiunea Lege si Justitie condusa de fratii Kaczynski, in cadrul alegerilor care au desemnat primarii, consiliile municipale si consiliile regionale.
La Varsovia, Platforma Civica a castigat majoritatea absoluta a mandatelor din consiliul muncipal. In plus, liberalii au sanse sa castige fotoliul de primar al capitalei care face obiectul unui scrutin separat. Rezultatele arata ca partidul aflat la guvernare a pierdut o parte din sustinerea electoratului de la orase, dar opozitia nu este inca suficient de puternica pentru a constitui un adversar serios pentru guvernul actual, considera analistii, citati de Reuters.
Pe de alta parte insa, rezultatele bune ale opozitiei ar putea pune piedici eforturilor premierului Jaroslaw Kaczynski pentru consolidarea puterii, la mai putin de o luna dupa incheierea acordului care a evitat in extremis destramarea coalitiei sale. (D.E.)