Nu se poate afirma a priori ca in alegerile pentru Congresul Statelor Unite au invins deputatii din partea Partidului Democrat, "neiubiti" de conducatorii rusi. Ca doar, sub Clinton, Moscova si Washingtonul au dus-o chiar foarte bine, relatiile erau
Nu se poate afirma a priori ca in alegerile pentru Congresul Statelor Unite au invins deputatii din partea Partidului Democrat, "neiubiti" de conducatorii rusi. Ca doar, sub Clinton, Moscova si Washingtonul au dus-o chiar foarte bine, relatiile erau excelente, ba chiar Rusia a fost primita in G8 si, in general, a fost creat un regim de amabilitate si maxima disponibilitate, desi Clinton este democrat. Problema este sa democratii americani ii iubesc pe democrati si nu ii iubesc pe nedemocrati. Si uite ce joc de cuvinte a iesit!
Incontestabil, victoria democratilor a fost determinata de evenimentele din Irak, care sunt, pentru SUA, un fel de repetare a Vietnamului. Si atunci, si acum, America s-a bagat intr-un razboi pe care nu a putut sa-l castige, si-a impuscat autoritatea, prestigiul, mijloacele, vietile propriilor ei cetateni si ai cetatenilor altor tari. Probleme din care trebuie sa iesi. Si de aceea alegatorul american a simtit adevarata stare a lucrurilor si a demarat schimbarea actualului regim incepand cu modificarea echilibrului de forte din Congres, care va fi acum controlat de partidul de opozitie. Evident, peste doi ani, la putere in SUA va veni un presedinte democrat. Dar Rusia este alta decat pe vremea precedentei guvernarii democratice a Americii. Starea de iritare a inceput sa dea pe afara. Superpatriotii rusi acuza Statele Unite ale Americii de toate pacatele. Washingtonul plateste cu aceeasi moneda: o trasatura specifica mai ales democratilor. Fireste, ce retine crescanda enervare reciproca in prag de acutizare sunt bunele relatii dintre Putin si Bush. Ei au incredere unul in celalalt si se inteleg bine.
Dar pozitiile lui Bush s-au deteriorat drastic. El trebuie sa sacrifice numerosi oameni, pentru a domoli opozitia nemultumita. A inceput cu ministrul Apararii, Donald Rumsfeld, dar randul poate ajunge si pana la "prietenul Vladimir", la al carui sprijin republicanul Bush va trebui sa renunte pentru a face pe placul Congresului si al alegatorilor.
Daca se va intampla asa, dinspre America se va pravali un munte de critici asupra Rusiei, pana la cererea de a pleca din Ucraina si Georgia, de a nu admite Rusia in Organizatia Mondiala a Comertului, de a o exclude din G8. Adica va incepe realizarea strategiei de intimidare si marginalizare a Rusiei care poate limita, in mare masura, posibilitatile acesteia peste hotare. De mult ma chinuie o intrebare: sa fie oare posibil ca liderii de la Kremlin sa fi crezut ca americanii vor "inghiti" in tihna abaterea Rusiei de la reforme? Nu te poti induce singur in eroare! Problema nu este Bill Clinton, problema este ca atunci Rusia avea pretentii sa obtina statutul de stat democratic. De-a lungul anilor '90, Rusia a oferit mari sperante in privinta reformelor economice, in privinta crearii institutiilor democratice. Si in persoana acelei Rusii, americanii aveau nevoie de un partener puternic, mare si de perspectiva.
Dar Rusia a inceput sa se abata de la acea linie, ceea ce, fara indoiala, este treaba ei strict interna. Acum, americanii considera ca au de a face cu un regim imprevizibil, care este periculos pentru ca inchide robinetii conductelor de gaze, pentru ca se poarta destul de agresiv, ba mai detine si armament nuclear. Adica, pentru America, Rusia a redevenit un posibil adversar. Si pe panoul scutului lor de aparare s-a aprins beculetul rosu, semnalizand pericol. Din acest punct de vedere, nimic bun pentru relatiile Rusiei cu SUA nu trebuie sa asteptam dupa victoria democratilor in alegerile pentru Congres.
Comentariu de Viktor Kremeniuk, director adjunct al Institutului pentru SUA si Canada, publicat de Moskovskie Novosti
Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.