Un proverb spune ca in spatele calului si in fata prostului nu trebuie niciodata sa stai.
Situatia ziaristului care a descoperit documentele cu caracter secret postate pe Internet de un ofiter din IPJ Hunedoara a luat o turnura pe cat
Un proverb spune ca in spatele calului si in fata prostului nu trebuie niciodata sa stai.
Situatia ziaristului care a descoperit documentele cu caracter secret postate pe Internet de un ofiter din IPJ Hunedoara a luat o turnura pe cat de hilara pe atat de periculoasa. Catalin Docea a fost pus sub invinuire, intr-un mod cu totul aberant, de procurorii DIICOT, din cauza unor fapte pentru care ar putea vari dupa gratii, la mintea lor, sute de mii de romani. Aparatorii legii l-au chemat pe ziarist la sediul institutiei, sa dea cu subsemnatul, dupa ce doi ofiteri ai BCCO Alba Iulia au incercat sa-l ancheteze ilegal, fara sa-l informeze ca exista o plangere impotriva lui. Cu alte cuvinte, oamenii legii s-au gandit sa-l cerceteze pe Catalin Docea, directorul publicatiei "Gazeta Vaii Jiului", ca si cum ar fi sustras documentele de la Politie.
Procurorii DIICOT l-au invinuit pe ziaristul Catalin Docea, cel care a facut publica greseala politistului, ca a incalcat art. 42, 44, al. 2 si 3 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, iar daca va fi gasit vinovat risca intre trei luni si 12 ani de inchisoare.
Masura luata de organele de ancheta pare cel putin bizara si lasa impresia ca se doreste cu orice pret sa i se inchida gura lui Catalin Docea. O demonstratie de forta penibila menita sa intimideze jurnalistii. Dar si un atac la adresa libertatii de exprimare din partea unor autoritati locale care fac abuz de puterea cu care au fost investiti si pentru care, in orice tara civilizata, ar trebui sa plateasca.
"Sunt socat"
Ziaristul s-a aratat socat de atitudinea procurorilor mai ales ca, sustine el, nu a facut altceva decat sa copieze de pe Internet respectivele informatii. "Sunt realmente socat de faptul ca, pana la aceasta ora, cei de la Biroul Teritorial Hunedoara al DIICOT nu s-au lamurit asupra faptului ca, dintr-o grava eroare, subcomisarul Buruiana a share-uit documentele pe Internet, acolo unde puteau fi accesate de oricine. In al doilea rand, speram ca ancheta interna, deja finalizata, sa-i fi lamurit pe cei de la DIICOT intrucat conducerea IPJ Hunedoara a stabilit deja vinovatia ofiterului si l-a si sanctionat drastic", a declarat Catalin Docea.
Jurnalistul nu se considera vinovat cu nimic, ba mai mult considera ca nu a facut decat sa sesizeze organele in drept dupa ce a constatat ca documentele clasificate ale IPJ Hunedoara au fost postate pe Internet.
"Intamplator am cautat pe Internet cuvantul "petrosani" si, printre altele, am gasit acele informatii. Practic, politistul ( subcomisarul Aurel Buruiana n.n.) postase, fara sa vrea probabil, informatiile care erau deja in calculatorul lui. Eu le-am gasit iar a doua zi le-am comunicat celor de la IJP Hunedoara", a declarat pentru ZIUA Catalin Docea. El sustine, de asemenea, ca nu a dat publicitatii acele informatii care contineau secrete de serviciu. "Mi-au cerut sa nu public deloc despre acest incident, dar nu puteam sa nu atrag atentia asupra pericolului pe care il reprezinta informatiile postate pe Internet, dar si disfunctionalitatile din sistemul lor de securitate", a mai precizat ziaristul.
"Sunt dezamagit de faptul ca, in loc sa rezolve gravele probleme de securitate, sistemul incearca fel de fel de intimidari ce frizeaza penibilul", a mai spus Docea.
Citat la Parchet
"Invitatia"la Parchet i-a parvenit lui Catalin Docea in cursul zilei de vineri. In citatie se specifica faptul ca este chemat pentru a fi audiat, miercuri 15 noiembrie, in calitate de invinuit pentru articolele 42 si 44 din Legea 161/2003. In respectivele articole de lege sunt prevazute fapte cum sunt: accesul fara drept la un sistem informatic (pedeapsa de la 3 luni la 3 ani inchisoare), fapta care, daca este savarsita in scopul obtinerii de date informatice se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Totodata, articolul 44 face referire la "fapta de a modifica, sterge sau deteriora date informatice ori a restrictiona accesul la aceste date fara drept" care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Buruiana s-a plans
Catalin Docea sustine ca a fost chemat pe 3 noiembrie la sediul Politiei Petrosani de catre doi ofiteri de la BCCO Alba-Iulia. Acestia si-au motivat cererea afirmand ca vor sa afle cum a reusit sa intre in posesia documentelor de cercetare a politistilor din tot judetul Hunedoara. Dupa ce i-au ascultat marturia, l-au anuntat pe ziarist ca sunt nevoiti sa-i ridice computerul personal si i-au solicitat sa dea o declaratie scrisa detaliata. Comportamentul oamenilor legii i-a dat de banuit lui Docea si a decis sa isi contacteze avocatul. Dupa ce au aflat care este intentia jurnalistului, ofiterii de la Alba au decis sa ii aduca la cunostinta faptul ca Aurel Buruiana (politistul neglijent) a depus o plangere penala impotriva sa si ca, din acest motiv, este anchetat.
"Am crezut ca il ancheteaza Buruiana si le-am explicat foarte clar cum am ajuns in posesia acelor documente, pentru ca ei tot sustineau ca nu se pricep. M-a pus pe ganduri ca mi s-a solicitat o declaratie in scris, dupa ce spusesera deja ca vor sa imi ridice computerul personal. Atunci mi-am sunat avocatul. M-a intrebat daca este vreo plangere impotriva mea. Cand i-am intrebat pe cei doi ofiteri, acestia au inceput sa dea din colt in colt. Intr-un final, mi-au spus de existenta plangerii depuse impotriva mea. Mi-am dat seama ca se doreste atragerea mea intr-o cursa", a declarat Docea.
Politistul a fost gasit vinovat
Purtatorul de cuvant al IJP Hunedoara, subinspectorul Gabriel Bogdan Nitu, ne-a declarat, de altfel, ca ancheta interna s-a incheiat iar masurile l-au vizat pe subcomisarul Buruiana. "Noi am terminat verificarile si am luat masurile care se impun in acest caz impotriva ofiterului. Daca exista alte aspecte legate de ancheta, se vor ocupa cei de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate. Amanuntele legate de modul in care au fost obtinute informatiile tine de competenta lor si a procurorilor DIICOT", ne-a precizat ofiterul de presa.
Comisia de cercetare disciplinara constituita din dispozitia sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara a stabilit vinovatia politistului Aurel Buruiana, din cadrul Compartimentului de Inspectie Interna al IPJ Hunedoara, si anume ca, la data de 25 octombrie 2006, a copiat din calculatorul care deservea compartimentul, pe un memory stick, diverse materiale, parte dintre acestea clasificate "Secret de serviciu", pe care ulterior le-a introdus in calculatorul personal de la domiciliu si le-a "share"-uit spre libera copiere a oricarui utilizator de Internet.
Politistul a fost sanctionat cu diminuarea drepturilor salariale pentru functia indeplinita cu 20 la suta, pe o perioada de trei luni, si mutat de la Compartimentul de Inspectie Interna al IPJ Hunedoara la Politia Municipiului Petrosani.
La data aparitie scandalului in presa locala, conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara s-a sesizat si anuntat ca va lua masuri. "In cauza a fost dispusa constituirea unei comisii, din care face parte si un ofiter de specialitate din cadrul Structurii de Securitate a Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru cercetarea incidentului de securitate in vederea stabilirii imprejurarilor exacte in care acesta s-a produs", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de IPJ. Conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara a dispus atunci cercetarea prealabila a ofiterului pentru abaterile comise.
Aparitia scandalului
La sfarsitul lunii octombrie, un scandal de proportii, urmat de o ancheta interna, a izbucnit la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara, dupa ce cotidianul local "Gazeta Vaii Jiului" a publicat un material intitulat "Documente secrete ale Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara - postate pe Internet". In articolul respectiv, jurnalistul Catalin Docea face referire la diverse materiale intocmite de Compartimentul Inspectie Interna, care au putut fi accesate din calculatorul personal conectat la Internet al unui ofiter din cadrul acestei structuri.
"Utilizand un soft disponibil gratuit pe internet, sambata am descarcat sute de documente (in majoritate secrete de serviciu) intocmite in ultimele luni de Compartimentul Inspectie Interna din cadrul IPJ Hunedoara. Dintr-o grava eroare, un ofiter din cadrul Compartimentului amintit a pus pe internet toata corespondenta IPJ cu persoane fizice si institutii, dar si rapoarte secrete de cercetare a abuzurilor si abaterilor unor politisti din intregul judet. Orice utilizator de Internet (adica inclusiv o persoana cercetata) putea avea acces liber, la fel ca si noi, la documente strict secrete. Am citit inclusiv rapoarte de monitorizare si verificare a unor informatii din presa, documente trimise chestorului principal de politie Dan Valentin Fatuloiu, inspector general al Politiei Romane, dar si informari catre Interpol cu privire la un politist care a comis infractiuni peste hotare, in Franta", sustine ziaristul.
400 de file de documente
Ziaristul Catalin Docea spune ca a intrat in posesia a 400 de file de documente, respectiv aproape toata corespondenta Politiei din Petrosani. "Sunt zeci de rapoarte de cercetare prealabila impotriva unor politisti de la Lupeni, Vulcan, Petrila, Petrosani, Deva si Hunedoara (unele secrete de serviciu, altele nu), intocmite de comisarul-sef de politie Jula Costan de la Compartimentul de Inspectie Interna al IPJ Hunedoara. Alte sase dintre rapoarte, cam zece la suta din total, sunt intocmite de subcomisarul de politie Buruiana Aurel. Alte documente reprezinta corespondenta (nesecreta) a Compartimentului Inspectie Interna din cadrul IPJ cu diverse institutii ale statului, persoane fizice si juridice, Inspectoratul General al Politiei Romane, unitati de politie din intreg judetul, Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, Interpol, Ministerul Administratiei si Internelor, presedintele Romaniei", spune Catalin Docea.
Ziaristul sustine ca a mai gasit intrebarile testului de verificare a cunostintelor profesionale la Serviciul Management Resurse Umane, Nota de sarcini din 23.08.2006 in vederea solutionarii lucrarii cu nr. A/154/2006 privind plangerea numitei Bocan Doina Ileana, Planul de evaluare a modului cum sunt insusite si aplicate proiectele si programele derulate de IGPR, precum si lista cu Programele derulate de IGPR la formatiunile de ordine publica sau alte referate printre care si declaratii ale unor inculpati din dosarul Spuma si Bibanul.
Ziaristul afirma ca a anuntat de duminica organele in drept asupra faptului ca detine aceste documente, iar luni le-a predat la prima ora comandantului Politiei municipiului Petrosani, Florin Nicolae. "Am dorit sa atragem atentia asupra gravitatii faptului ca aceste documente, partial secrete, au ajuns sa poata fi descarcate de oricine de pe Internet", arata Docea. (Marius BATCA, Petrisor CANA)
Cazul Doncea in dezbaterea Media Sind
In urma punerii sub urmarire a ziaristului Catalin Doncea, Uniunea sindicala Media Sind a anuntat ca va convoca pentru astazi Comitetul de Conducere in vederea gasirii modalitatilor de protest fata de acest nou caz de incalcare a legislatiei nationale si internationale din domeniul mass-media.
Bilant trist al libertatii de exprimare
Asociatia Civic Media protesteaza fata de punerea sub invinuire a ziaristului Catalin Doncea de catre procurorii DIICOT Hunedoara. Catalin Docea a facut public faptul ca subcomisarul de politie Buruiana a postat pe Internet mai multe documente secrete si este acuzat de procurorii DIICOT ca a incalcat art. 42, 44, al. 2 si 3 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, iar daca va fi gasit vinovat risca intre trei luni si 12 ani de inchisoare. In conditiile in care subcomisarul Buruiana este responsabil de publicarea documentelor secrete si a fost pedepsit doar cu reducerea cu 20% a salariului pe trei luni, Asociatia Civic Media apreciaza ca punerea sub acuzare a ziaristului Catalin Docea reprezinta inca o incercare de intimidare a reprezentantilor mass-media din Romania. Cazul este similar cu cel al ziaristilor ZIUA de la inceputul acestui an, care au anuntat ca au intrat in posesia unui CD cu documente militare secrete fara a le publica si drept urmare au fost anchetati de autoritatile judiciare.
Asociatia Civic Media apreciaza ca bilantul incercarilor de intimidare a presei romane de catre autoritati in cursul acestui an tinde sa depaseasca cu mult limitele admise prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana in cadrul criteriului care se refera la libertatea de exprimare. Asociatia Civic va informa autoritatile europene competente si organizatiile jurnalistice internationale cu privire la acest bilant trist al libertatii de exprimare din Romania. (G.D.)
Exemple la CEDO
Un caz similiar, dar de o gravitate mult mai mare a avut loc la inceputul anului. In luna februarie, ZIUA anunta ca a predat autoritatilor un CD cu informatii secrete cu caracter militar. Informatiile circulau de mai multe luni in mediul jurnalistic si, desi nu au fost publicate de nimeni, s-a ajuns pana la urma ca un ziarist din Vrancea, Marin Garleanu, sa fie arestat preventiv, dupa ce, in prealabil, i-au fost confiscate computerul si toate suporturile electronice pe care s-ar fi putut stoca acele documente.
La vremea respectiva, foarte multe voci au afirmat ca ziaristul arestat si eliberat o zi mai tarziu, nu se face vinovat de comiterea vreunei infractiuni. Afirmatiile sunt bazate pe deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a stabilit ca "informatiile privind siguranta nationala, odata intrate in spatiul public, nu mai pot fi interzise, retrase si nici autorii diseminarii informatiei pedepsiti". Iar Constitutia Romaniei sustine ca "daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale". Astfel, potrivit reglementarilor CEDO si ale Constitutiei, articolul 169 din Codul Penal care pedepseste detinerea de documente secrete nu se poate aplica. In Marea Britanie, ziare prestigioase au publicat date cu caracter strict secret. Guvernul a deschis o actiune in instanta, iar procesul a fost pierdut de cotidienele britanice. Ele au intentat un proces la CEDO, Curtea condamnand Guvernul Britanic si obligandu-l sa plateasca si despagubiri de 100.000 de lire. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.