Cel mai mare producator de arme din Europa, care a incheiat tranzactii si cu statul roman, ocupa din nou prima pagina a presei britanice. Oficiul pentru Fraude Grave si Ministerul Apararii de la Londra au deschis o noua ancheta in care BAE Systems e

Cel mai mare producator de arme din Europa, care a incheiat tranzactii si cu statul roman, ocupa din nou prima pagina a presei britanice. Oficiul pentru Fraude Grave si Ministerul Apararii de la
Londra au deschis o noua ancheta in care BAE Systems este suspectat de coruptie.

Ancheta despre care scria in editia de ieri cotidianul britanic Daily Telegraph face parte dintr-o investigatie de amploare despre care nici Oficiul pentru Fraude Grave si nici Ministerul britanic al Apararii nu au oferit mai multe informatii.

ALT DOSAR. Aceasta ultima suspiciune de coruptie privind un contract legat de furnizarea unui sistem de control al traficului aerian catre Tanzania se adauga dosarului acuzatiilor la adresa BAE Systems. Potrivit presei, BAE ar fi platit ilegal autoritatile tanzaniene pentru a incheia o tranzactie de 28 de milioane de lire sterline. Contractul prin care Tanzania obtinea un sistem de control aerian marca BAE Systems a fost girat, potrivit Daily Telegraph, de premierul britanic, Tony Blair. In urma cu cinci ani, Norman Lamb, parlamentar din partea liberal-democratilor, a ridicat o serie de semne de intrebare privind implicarea lui Blair in afacere. ""Nu este un lucru obisnuit ca tranzactia a avut aprobarea premierului, pe baza interesului Marii Britanii de a sprijini tarile din Africa, iar acum in fine adevarul iese la iveala"", a declarat ieri Lamb.

SI IN ROMANIA. Compania britanica - cel mai mare producator de armament din Europa - este suspectata de practici oneroase de mai multa vreme. Anchetatorii s-au sesizat si in cazul contractului prin care Romania a cumparat, pentru 116 milioane de lire sterline, doua fregate la mana a doua. Scandalul a izbucnit in urma cu cinci luni, dupa ce intermediarii afacerii - o romanca si sotul ei britanic - au fost arestati la Londra sub acuzatia de incasare ilegala a unui comision din vanzarea celor doua nave.

COMPLICII. La doua luni de la declansarea scandalului, cei doi soti, Barry George, in varsta de 61 de ani, si Georgiana, in varsta de 41 de ani, s-au aflat intr-o vacanta in Romania. Ocazie cu care au dat discret cu subsemnatul la Directia Nationala Anticoruptie, incercand sa-i lamureasca pe procurori cu privire la oficialii romani care au incasat o fabuloasa suma de sapte milioane de lire sterline, sub forma de mita. BAE nu a recunoscut nici o clipa care a fost destinatia celor sapte milioane de lire sterline, rezumandu-se doar la precizarea ca uriasa suma a reprezentat un comision oferit unor persoane care au ajutat la incheierea contractului privind fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria. Aceasta din urma se afla, de trei luni, in operatiunea NATO Active Endeavour din Marea Mediterana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.