Presedintele PIN Cozmin Gusa a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca scumpirea gazelor la 11 noiembrie a fost determinata de trei elemenete: pretul ridicat cerut de Petrom pentru gazele din productia interna, comisioanele platite unei companii intermediare pentru importuri si declaratiile "iresponsabile" ale presedintelui Basescu fata de Rusia (furnizor unic de gaze de import in Romania). Cozmin Gusa a prezentat ieri "Dosarul gazului".
Conform liderului PIN, "un prim element al scumpirii este reprezentat de faptul ca o companie care intermediaza importul de gaze din Rusia incaseaza, pe an, un comision de 400 de milioane de dolari. "Intermediarul WIEE, o firma cu actionari rusi si germani, dar cu sediul in Elvetia, adauga un comision de 55 de dolari la o mie de metri cubi. Acesti bani nu ar trebui sa-i platim, daca am avea un contract direct cu Rusia", a aratat deputatul PIN. In plus, liderul PIN a afirmat ca declaratiile presedintelui Basescu au "iritat" partea rusa. "Bulgaria plateste gazele rusesti de doua ori mai ieftin, la 120-130 dolari/1000 mc. Dar presedintele bulgar nu se gandeste, ca Traian Basescu, sa rezolve democratia in Rusia si in regiune", a mai spus Cozmin Gusa. Pe de alta parte, el a declarat ca scumpirea gazelor de la 11 noiembrie a avut loc in urma unor presiuni exercitate de Petrom, companie detinuta de grupul austriac OMV. De remarcat, in Romania se produc circa 60% din gazele care se consuma (30% Petrom si 30% Romgza), iar restul de 40% se importa din Rusia, de la concernul Gazprom. Gusa a precizat ca "un personaj principal" in problema scumpirii gazelor este Traian Basescu, aflat "in legatura declarativa directa cu acest subiect".
"Presedintele protejeaza interesele OMV"
In opinia deputatului, seful statului a facut "cel putin doua declaratii iresponsabile: cu privire la relatia cu Rusia si cea in legatura cu Petrom OMV". "Presedintele Basescu a venit sa ne abureasca cu inflatia, cand, de fapt, avantaja si proteja interesele unei companii straine, OMV, impotriva intereselor poporului roman. Basescu a ascuns presiunile companiei austriece pentru scumpirea gazului, desi era informat despre acest lucru", a concluzionat Gusa. "PIN se angajeaza sa aduca informatii companiilor private din Romania care doresc sa aduca energie ieftina din Rusia, in cel mai scurt timp", a completat presedintele PIN.
Pe de alta parte, avand in vedere ca privatizarea Petrom cu OMV s-a facut in urma aprobarii unor legi (Legea Petrolului si Legea Gazelor), Cozmin Gusa a promis ca va inainta o propunere legislativa privind modificarea acestor acte normative. "Am mai incercat acum un an sa modific aceste doua legi, dar nimeni din Parlament n-a semnat noile propuneri legislative. O sa mai fac o incercare", a afirmat Gusa. Pe de alta parte, el propune infiintarea unui Consiliu de Strategie Energetica, care sa gestioneze problema energetica, indiferent de schimbarile de regim politic. (Gabriela MOROIANU)
Basescu: UE sa evite dependenta de gazele rusesti
UE trebuie sa iasa din situatia de dependenta fata de gazele naturale livrate de Rusia, a spus, la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu, precizand ca in urma accelerarii lucrarilor la centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda, Romania "se va elibera", atat politic, cat si energetic, transmite Mediafax. Uniunea Europeana (UE) trebuie sa iasa din situatia de dependenta fata de gazele naturale livrate de Rusia, pentru a evita riscul de transformare a gigantului rus Gazprom intr-un "instrument de presiune politica", a apreciat Traian Basescu. Gasirea unei alternative la importurile de gaze din Rusia trebuie sa fie "prioritatea numarul unu" a Uniunii Europene, a declarat Traian Basescu in cursul unei intrevederi cu jurnalistii straini acreditati in Romania. "Exista riscul ca in viitor sa vedem Gazprom devenind un instrument de presiune politica fata de UE", care importa un sfert din necesarul de gaze naturale din Rusia, a subliniat el. Potrivit presedintelui Traian Basescu, "nu se poate exclude riscul ca intr-o zi Gazprom sa spuna: <<Daca nu sunteti intelepti, voi alimenta exclusiv China>>". "Conflictele inghetate" din Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud, trei regiuni separatiste foste membre ale Uniunii Sovietice, precum si enclava Nagorno-Karabah, disputata intre Azerbaidjan si Armenia, reprezinta, in opinia presedintelui roman, o alta amenintare pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Europei. "Atata timp cat sistemul unic de transport al gazelor naturale traverseaza o zona care scapa controlului autoritatilor, UE nu are dreptul de a se simti in siguranta din punct de vedere energetic", a spus presedintele. (A.H.)
PSD cere desfiintarea ANRGN
PSD cere desfiintarea Autritatii Nationale de Reglementare a Gazelor Naturale (ANRGN), considerand ca institutia a cedat in fata marilor companii in ceea ce priveste decizia majorarii preturilor la gaze naturale, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. "Daca in exclusivitate companiile din Romania stabilesc preturile la gaze naturale, ce rost mai are sa pastram in activitate o astfel de institutie?", a spus el, citat de Mediafax.
Diaconescu a apreciat ca argumentul adus de oficialii romani cu privire la faptul ca majorarea tarifelor la gaze naturale a fost impusa de Uniunea Europeana este žo minciunai, sustinand ca oficialii europeni au precizat oficial ca Romania nu avea obligatia de a tripla pretul gazelor naturale, ci de a acoperi toate costurile de productie prin majorarea respectiva. (R.A.)