Evolutia societatilor de investitii financiare s-a dovedit a fi imprevizibila, astfel ca, dupa doua sedinte in care societatile au pierdut in medie circa 10% din valoare, in sedinta de ieri au reusit sa inchida cu o crestere la nivelul indicelul BET-

Evolutia societatilor de investitii financiare s-a dovedit a fi imprevizibila, astfel ca, dupa doua sedinte in care societatile au pierdut in medie circa 10% din valoare, in sedinta de ieri au reusit sa inchida cu o crestere la nivelul indicelul BET-FI de peste 5%. In topul lichiditatii s-au situat din nou SIF Oltenia si SIF Moldova, care, cumulat, au acoperit peste 60% din rulajele totale din piata. "Corectia din ziua precedenta, desi a fost prea abrupta, a fost necesara pentru a echilibra cererea si oferta din piata. In sedinta de ieri vanzatorii de zilele trecute au reintrat la cumparare, ceea ce a dus la o crestere generala a pietei", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities. "La Sibiu au fost si in sedinta de ieri inregistrate foarte multe contracte, desi la inceputul sedintei bursa din Sibiu a avut o scadere majora. Probabil investitorii se asteptau si azi la scaderi la Bursa din Bucuresti, insa, dupa ora unu investitorii au revenit in piata", a mai mentionat Simionescu.

SIF Banat-Crisana creste cu 6,25%

Cotatia SIF Oltenia a reusit sa recupereze o parte din pierderea de peste 6,6% din sedinta precedenta, astfel ca la inchiderea sedintei cotatia societatii s-a plasat in urcare cu 5,14%. Pretul unei actiuni a variat in sedinta de ieri intre 3,31 lei si 3,48 lei pe unitate. Valoarea tranzactiilor cu SIF Oltenia s-a ridicat la 34,44 milioane de lei., fiind una dintre cele mai mari valori de tranzactionare din ultimul timp.
Si SIF Moldova a reusit sa remonteze o parte din pierderile inregistrate in urma cu o zi, la rulaje record de peste 31 milioane de lei. Cotatia SIF Moldova s-a plasat in urcare cu 4,64% fata de sedinta precedenta, pretul de inchidere fiind de 3,02 lei pe unitate.
Cea mai buna evolutie au avut-o actiunile SIF Banat-Crisana care au crescut in sedinta de ieri cu 6,25%, pe fondul unor rulaje in valoare de 8,9 milioane de lei. Pretul unei actiuni s-a plasat la inchiderea sedintei la 2,88 lei/unitate. Valoarea totala a tranzactiilor cu titluri SIF a ajuns la peste 80 de milioane de lei, acoperind rulajele totale in procent de 84,14%. Lichiditatea bursiera s-a plasat ieri la 106,18 milioane de lei.
"Daca rezultatele financiare ale societatilor financiare sunt conform asteptarilor, iar perspectiva schimbului de actiuni cu Erste este din ce in ce mai probabila, atunci societatile financiare se vor mentine in continuare pe trendul crescator. Investitorii straini sunt din ce in ce mai activi pe piata, iar lichiditatea bursei va mai inregistra cresteri in viitorul apropiat", a explicat Simionescu.

Actiunile lichide cresc cu 2,3%

Si celelalte companii listate la Bursa de Valori au reusit sa recupereze pierderile din sedinta precedenta, astfel ca indicele BET-C, care reflecta trendul general al pietei, s-a plasat in urcare cu 2,27%. Evolutie similara a avut si indicele BET, care s-a apreciat in sedinta de ieri cu 2,3%. BRD a avut ieri o crestere de 2,14%, la rulaje in valoare totala de 1,45 milioane de lei. Evolutie mai buna au avut actiunile Bancii Transilvania, care au luat un avans de 3,88% fata de inchiderea precedenta. Pretul unei actiuni se plasa la inchidere la 1,07 lei pe unitate. Actiunile companiei Transelectrica au avut o crestere de 5,03%, pe fondul unor rulaje ridicate, in valoare de 0,837 milioane de lei.
In sectorul petrolier companiile au avut evolutii diferite, astfel ca, la inchiderea sedintei, compania Rompetrol Rafinare Constanta avea un avans de 6,13%, in timp ce Petrom a avut o crestere de 1,69% fata de inchiderea precedenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.