Proaspat instalat in functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul ministru al apararii, Teodor Atanasiu, si-a stabilit deja agenda de prioritati. Va continua blocarea conturilor debitorilor si va opta pentru l
Proaspat instalat in functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul ministru al apararii, Teodor Atanasiu, si-a stabilit deja agenda de prioritati. Va continua blocarea conturilor debitorilor si va opta pentru lichidare in cazul firmelor ce nu mai pot fi privatizate. In plus, Atanasiu vizeaza si o "mica" restructurare a institutiei la nivel organizatoric, dar si demararea unui proces de arhivare a documentelor, pentru a depasi astfel era "arhivarii in sac".
- Care sunt prioritatile imediate ca presedinte al AVAS?
- Asa cum am declarat inca de la instalarea mea in functia de presedinte al AVAS, pe sectiunea de valorificare, activitatea de blocare de conturi va continua. Intentionam ca, pana la finele anului 2007, sa abordam, in cadrul metodei de valorificare prin executare silita, cel putin alti 25.000 debitori. Ne propunem sa continuam politica agresiva de recuperare a creantelor.
- Ati stabilit tinte in ceea ce priveste numarul privatizarilor ce trebuie incheiate in urmatorul interval de timp?
- Din pacate, societatile pe care le mai avem nu sunt dintre cele mai atractive si atunci sunt mai greu de privatizat, astfel ca tot ce se poate privatiza se va privatiza, iar ce nu, va intra in lichidare. Oricum, pana la inceputul lui decembrie, vom avea cifra exacta, previzionata in ceea ce priveste societatile care raman neprivatizate din planul pe 2006, pentru a vedea astfel si cum facem planul pentru 2007. In plus, imi propun sa fiu foarte atent cu felul in care se realizeaza in postprivatizare monitorizarea acestor contracte de privatizare. In acelasi timp, pentru fiecare dintre societatile cu probleme, trebuie sa gasim solutii care sa tina cont in primul rand de lege si in al doilea rand de interesul economic si social al zonei din care fac parte.
- In cat timp considerati ca veti incheia activitatea de privatizare?
- La venirea mea in AVAS, am enuntat o propunere destul de ambitioasa: sfarsitul anului 2007 sa fie si sfarsitul privatizarii. Este un obiectiv pe care l-au anuntat multi si nu l-a realizat niciunul dintre cei care au condus AVAS sau institutia predecesoare. Aceasta institutie a fost infiintata pentru a se desfiinta, pentru a face repede privatizarea, a transfera proprietatea de stat in proprietate privata si a disparea. Pe parcurs, insa, i-au fost atribuite noi obiecte de activitate, si-a dezvoltat structurile, si-a imbogatit legislatia specifica. Din pacate, sunt contracte in care urmarirea postprivatizare nu se face pe un an, doi, trei si se face chiar si pe zece ani de zile si atunci activitatea va continua undeva spre 2010, oricum intr-o structura mult diminuata. E bine totusi ca s-a inteles ca aceasta institutie trebuie sa intre pe linie dreapta. Trebuie mentionat ca, spre deosebire de FPS, care se ocupa doar de privatizare si administrare, AVAS este o institutie mai complexa, care a rezultat din fuziunea Autoritatii de Privatizare si a celei de Valorificare a Activelor Bancare, altfel spus, este o institutie care si-a creat noi activitati, si-a gasit noi formule de lucru, si-a largit aria de competente, si-a marit structura organizatorica. AVAS nu face doar privatizare si administrare, face si postprivatizare, si valorificare de creante.
- Ce schimbari veti face in activitatea institutiei?
- Cu siguranta, in timp, AVAS isi va reduce activitatea. Cel putin pe domeniul de privatizare, daca nu ne vin noi firme in portofoliu, vom mai reduce numarul de personal. Dar, pentru acest an, nu ne-am propus sa modificam numarul de personal. Am solicitat vicepresedintilor din cadrul institutiei sa vina cu propuneri daca ar considera ca ar trebui modificat ceva la structura organizatorica. Este foarte clar insa ca o mica schimbare vreau sa fac si eu, pentru ca aici lipseste ceea ce se numeste un secretariat general, cum au ministerele, care sa gestioneze foarte bine fluxul de documente si comunicarea. Sunt mai multe registraturi, documentele pleaca din mai multe locuri, vin o serie de documente, afla presedintele din ziar ca vicepresedintele a aprobat nu stiu ce. Este clar ca ar trebui sa fie o gestiune unica a actelor si a documentelor care circula si probabil ca aici va trebui sa intervin un pic. Pentru ca pot sa intre si sa iasa documente prin multe locuri. Trebuie gestionat intr-un singur loc si trebuie, de asemenea, sa ne ocupam si de arhivarea lor, pentru ca am inteles ca, pana acum, gestiunea s-a facut in saci. Cel putin de la infiintarea FPS si pana acum, arhivarea se numeste sacul.
- Ce modificari vor interveni in privatizarea societatii Tractorul?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.