Demisia secretarului american al apararii Donald Rumsfeld, dupa ce democratii au obtinut majoritatea in Congres, va deschide drumul pentru o noua abordare in strategia americana din Irak, diferita probabil de ceea ce presedintele Bush se astepta. Su

Demisia secretarului american al apararii Donald Rumsfeld, dupa ce democratii au obtinut majoritatea in Congres, va deschide drumul pentru o noua abordare in strategia americana din Irak, diferita probabil de ceea ce presedintele Bush se astepta. Succesorul lui Rumsfeld, Robert Gates, este fost director al CIA si membru al Grupului de Studiu pentru Irak, condus de James Baker. Intreaga atentie este acum indreptata catre planul pe care Comisia Baker, insarcinata de Congres, il va propune pentru rezolvarea situatiei din Irak. Majoritatea membrilor care au sustinut invazia din Irak nu mai fac parte in prezent din grupul de experti.

Plecarea secretarului american al apararii ii va permite presedintelui George W. Bush sa schimbe cursul politicii din Irak si, potrivit unor analisti, o reducere treptata a efectivelor din Irak, comenteaza Reuters.
In locul lui Rumsfeld, Bush l-a nominalizat pe Robert Gates, fost sef al CIA. In timp ce Rumsfeld este considerat principalul artizan al razboiului din Irak, Gates este membru al Grupului de Studiu pentru Irak (ISG), condus de fostul secretar de stat James Baker. Bush a adus in discutie in conferinta de p resa in care a anuntat demisia lui Rumsfeld de patru ori numele ISG. Multi analisti au vazut in decizia ce a schimbat conducerea Pentagonului un semnal ca Bush cauta un mod onorabil de retragere a trupelor din Irak. Atentia este indreptata catre planul pentru Irak pe care il va propune curand Grupul de Studiu condus de Baker, care ii va permite lui Bush sa iasa din pozitia de perdant. Baker s-a pronuntat si pentru o alta schimbare importanta a politicii americane: deschiderea negocierilor cu Siria si Iranul, lucru pe care Casa Alba l-a refuzat pana acum. Membrii care au sutinut invazia din Irak din martie 2003 au iesit din componenta grupului ISG.

Dosarul succesorului
Robert Gates, noul sef al Pentagonului nominalizat de presedintele american, considerat un „om de casa“ al familiei Bush, nu este strain de statutul de personaj controversat in Congres. Ultima sa nominalizare intr-o functie publica, in 1991, cand a fost propus ca director al CIA, a dat nastere unei batalii acerbe, dar pana la urma incununate de succes pentru a obtine confirmarea. Gates a parcurs intreaga scara ierarhica in CIA, unde si-a petrecut 27 de ani si a servit tara sub sase administratii diferite. Dupa ce a fost director al CIA intre noiembrie 1991 si ianuarie 1993, sub presedintia lui George Bush a devenit, din 1996, analist al serviciilor de informatii.

O demisie motivata politic
Presedintele George W. Bush a anuntat miercuri demisia secretarului apararii, Donald Rumsfeld, declarand ca este constient ca victoria democratilor in alegerile legislative de marti s-a datorat dezaprobarii masive a razboiului din Irak, al carui artizan era considerat seful Pentagonului. Anuntul lui Bush a intervenit la cateva minute dupa ce televiziunile CBS si NBC au indicat ca democratii se apropie de controlul total asupra Congresului, odata cu obtinerea unei victorii-cheie in alegerile pentru Senat din Montana.
Dupa 12 ani, democratii au obtinut majoritatea in Congresul american, in urma alegerilor legislative de pe 7 noiembrie. Rumsfeld si-a motivat decizia de a pleca de la conducerea Pentagonului prin schimbarea mediului politic. „Va fi un alt Congres, un mediu diferit, care se va indrepta catre alegerile prezidentiale, partizanatul politic va fi puternic si mi-a trecut prin minte ca (demisia - n.r) ar fi un lucru bun pentru toata lumea“, a declarat Rumsfeld la Pentagon. El s-a aflat la comanda Pentagonului din 2001.

Bush isi recunoaste greselile


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.