Ioan Niculae:
'Sa-mi dai pe cel mai bun om al tau (...) ca trebuie facuta o campanie zi de zi, sa fie pe prima pagina>>
Mihai Iacob:
'Pai, cum sa nu te ajut>>

Nu suntem alaturi?(...) Maine la ora 11.00 se duce Zara

Ioan Niculae:
'Sa-mi dai pe cel mai bun om al tau (...) ca trebuie facuta o campanie zi de zi, sa fie pe prima pagina>>
Mihai Iacob:
'Pai, cum sa nu te ajut>>

Nu suntem alaturi?(...) Maine la ora 11.00 se duce Zara si Catalin Antohe>>

'E multe dosare care zace>>

Creditele luate de Ioan Niculae in favoarea unora dintre societatile pe care le administreaza au facut ca, in perioada 2002 - 2003, Banca Nationala a Romaniei sa monitorizeze atent operatiunile facute de magnatul tutunului. In aceste conditii, Serviciul Roman de Informatii a interceptat, la sesizarea Parchetului, la inceputul anului 2003, o convorbire telefonica purtata de Ioan Niculae cu Mihai Iacob, din care rezulta disperarea omului de afaceri in legatura cu decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de a institui administrarea speciala asupra ASIROM. Niculae ii cere sprijinul noului sau prieten, Mihai Iacob, in legatura cu rezolvarea acestei situatii in stilul caracteristic al afaceristului vasluian, adica prin denigrare a in ziarul “Curentul” a conducerii BNR si a conducerii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Tintele cuplului “Iacob-Niculae” erau Nicolae Cinteza, presedintele Directiei de Supraveghere din BNR, si Nicolae Crisan, seful Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Discutia purtata de Iacob cu Niculae reprezinta o intentie evidenta a celor doi de a se asocia in vederea savarsirii de infractiuni in forma calificata. Pana in prezent, procurorii nu au luat nici o masura.

Cei doi au pus la cale initierea unei campanii favorabile societatii de asigurari controlate de Ioan Niculae, ASIROM SA, concomitent cu denigrarea unor persoane din conducerea BNR. Mihai Iacob si Ioan Niculae au considerat persoanele in cauza ca fiind responsabile pentru comunicarea catre CSA a unor date referitoare la garantarea cu fondurile ASIROM a unor credite obtinute de Niculae de la mai multe banci, in sprijinul grupului InterAgro.

Pionul lui Iacob - Ovidiu Zara
Ce interes avea insa Mihai Iacob sa-i puna la dispozitie lui Ioan Niculae instrumentul media pe care-l patrona atunci, adica ziarul Curentul, pentru a face presiuni asupra demnitarilor din BNR si conducerii CSA? Evident, nu era un act de binefacere, dezinteresat. Asta s-a vazut ulterior, cand, cum deja am aratat in articolele publicate de noi zilele trecute, Ioan Niculae s-a asociat impreuna cu InterAgro in SC Cotidianul Curentul SRL, alaturi de firma Emisfere SRL ce apartinea, in proportie de 99%, sotiei lui Mihai Iacob, Mirela. Una dintre uneltele folosite de cuplul Iacob-Niculae in razboiul declansat impotriva BNR a fost Ovidiu Zara, cunoscut mai nou sub pseudonimul “gaozar”. Ovidiu Zara a fost, de altfel, nominalizat in convorbirea interceptata de SRI, in aprilie 2003, el fiind cel pe care Mihai Iacob il considera “cel mai bun” om al sau, capabil sa execute ordinul “jupanului” Iacob. Iata solicitarea lui Ioan Niculae catre Mihai Iacob: “Iar cu asta, cu Crisan (Nicolae - n.red), vreau sa-l vezi tu prima data si sa-mi dai pe cel mai bun al tau sau pe cei mai buni impreuna, cu avocatii, cu cei de la ASIROM, sa vezi tu. Ca asta-i nenorocit si trebuie facuta o campanie zi de zi, sa fie pe prima pagina!”.

Pionul lui Niculae - Angela Toncescu
La acea data, presedintele Asirom era Angela Toncescu, cea care avea sa le ofere ziaristilor de la Curentul date compromitatoare despre adversarii lui Ioan Niculae, ce urmau a fi publicate cu conditia de a nu fi afectata imaginea ASIROM. Ziarul Curentul avea sa declanseze, in perioada imediat urmatoare intelegerii dintre Iacob si Niculae, o campanie agresiva impotriva conducerii BNR, indeosebi a lui Mihai Bogza, viceguvernatorul Bancii Centrale. Spre exemplu, pe 23 iunie 2003, Ovidiu Zara a semnat, in Curentul, un atac la adresa lui Mihai Bogza, acuzat ca ar fi santajat InterAgro, compania lui Ioan Niculae (vezi art. “Un nou scandal afecteaza credibilitatea BNR - InterAgro il acuza de santaj pe viceguvernatorul Mihai Bogza). Bogza era acuzat de O. Zara ca ar “face jocurile unor cercuri de afaceri straine”, facand probabil referire la societatea “Omniasig” despre care Niculae afirma atunci, in convorbirea interceptata de SRI, ca i-ar fi facut o oferta de preluare a ASIROM-ului. Campania dusa de Curentul a continuat folosind si mijloace neortodoxe precum asa-zisul “Armaghedon BNR”, a carui aparitie a reprezentat o ocazie in plus, pentru ziaristul-pistol de la Curentul, de a ataca varfurile BNR (vezi art. “Acuzatiile din Armaghedonul BNR, literatura de sertar pentru autoritati”, publicat in Curentul din 18 iulie 2003). Atacurile au continuat in timp, “elefantul” Niculae facand o redutabila echipa cu fostul sau dusman, “soricelul” Mihai Iacob, cei doi tropaind apoi cu succes peste lege. Unul dintre succesele de data recenta ale cuplului amintit este inlocuirea, este drept tarzie, a lui Nicolae Crisan din varful Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cu Angela Toncescu, fosta sefa a ASIROM-ului lui Ioan Niculae.
Prezentam mai jos transcrierea convorbirii telefonice dintre Ioan Niculae si Mihai Iacob, purtate in aprilie 2003, prefatata de Nota de Constatare intocmita de ofiterul desemnat din Serviciul Roman de Informatii. Spre stupoarea noastra, desi discutiile inregistrate aratau clar asocierea in vederea savarsirii de infractiuni in forma calificata, iar Nota descoperita de noi a ajuns pe masa procurorilor, pana astazi, asa cum spunea O. Zara, la comanda “jupanului” Iacob, Nota amintita a fost “literatura de sertar pentru autoritati”.

Romania
SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII
UM 0(...) Bucuresti
Nr. 0028(...) din 16.04.2004

ACT DE CONSTATARE

Incheiat astazi, 16.04.2004 in municipiul Bucuresti.

Maior (...), ofiter anume desemnat din Serviciul Roman de Informatii, UM 0(...) Bucuresti, azi data de mai sus, in executarea mandatului nr. 00652 din 03.04.2003, emis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care s-a autorizat interceptarea comunicatiilor telefonice ale numitului IOAN NICULAE, fiul lui RADU si MARIA, nascut la 19.07.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.