Iulian Panait. In pofida reducerii marjelor de profit, rezultatele pozitive sunt bine primite de piata. "In contextul actual, pentru emitenti este foarte important sa prezinte rezultate pozitive. Interesul la cumparare, in special dinspre fondu
Iulian Panait. In pofida reducerii marjelor de profit, rezultatele pozitive sunt bine primite de piata. "In contextul actual, pentru emitenti este foarte important sa prezinte rezultate pozitive. Interesul la cumparare, in special dinspre fondurile straine, este atat de mare, incat numai companiile cu rezultate negative sunt ocolite de catre investitori", precizeaza Panait. Rezultatele financiare aferente primelor noua luni sunt, de regula, mai importante decat cele inregistrate in primul trimestru si respectiv primul semestru de activitate. Aceasta intrucat ele anticipeaza soldul aferent intregului exercitiu financiar.

In sectorul financiar-bancar, emitentii au raportat rezultate mai bune
In sectorul intermedierilor financiare, cinci dintre cei zece emitenti au anuntat rezultatele financiare pe primele trei trimestre din acest an. Al doilea ca pondere in capitalizarea bursiera, concentrand peste 35%, sectorul financiar asteapta, astazi, rezultatele SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Muntenia, SIF Oltenia, si la inceputul saptamanii viitoare, pe cele ale BRD Groupe Societe Generale.Banca Transilvania (TLV) a obtinut, in perioada mentionata, un profit net in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, in acord cu asteptarile pietei, care intuiau o rata de crestere intre 10% si 15%. Sectorul bancar a intrat intr-o perioada de maturitate, fapt ce explica o "asezare" a profiturilor, care nu mai inregistreaza salturi spectaculoase de la un an la altul. Emitentul a obtinut un profit net de 84,39 milioane de lei (23,83 milioane de euro), pe fondul unei cresteri de 59,6% a veniturilor totale. Ponderea veniturilor obtinute din comisioane s-a mentinut pe un trend ascendent (de la 15% la 17%), in timp ce veniturile din dobanzi au coborat, ca pondere din total, de la 47%, in 2005, la 39%, in acest an. Activele totale ale bancii au crescut cu 38%, la 6,8 miliarde de lei, creditele acordate clientilor urcand cu aproximativ 50% fata de sfarsitul anului 2005 si cumuland 65% din total activ. Profitul net inregistrat de Banca Transilvania in cel de-al treilea trimestru a fost de 25,67 milioane de lei. O crestere mai consistenta a fost raportata de Banca Comerciala Carpatica Sibiu (BCC), al carei profit net a crescut, in primele noua luni, cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Emitentul a obtinut un profit net de 16,07 milioane de lei, in conditiile unor venituri totale in valoare totala de peste 200 milioane de lei (+80,4% fata de primele trei trimestre din 2005). Spre deosebire de Banca Transilvania, ponderea creditelor acordate clientilor a scazut cu trei puncte procentuale.Profitul net obtinut de SSIF Broker (BRK) - 11,4 milioane lei - a crescut cu 15,6% fata de profitul net aferent primelor noua luni din 2005. Profitul din comisioanele incasate a crescut la 2,86 milioane de lei, ajungand sa detina o pondere de 21,5% din profitul total, dovada ca emitentul a aplicat o strategie mai atractiva care i-a permis largirea bazei de clienti. Fata de sfarsitul lui 2005, activele totale au crescut cu peste 70%, pana la 92,8 milioane de lei.

Evolutii contradictorii in sectorul industriei chimice
In sectorul industriei chimice, scaderea vanzarilor la Chimopar Bucuresti (CPR) a determinat o micsorare cu 16% (2,44 milioane de lei) a veniturilor obtinute din exploatare. si veniturile din activitatea financiara s-au diminuat cu 282.000 de lei. Emitentul a trecut pe minus incepand din ultimul trimestru al anului 2005. O situatie mai buna a fost raportata de Policolor, desi analistii se asteapta la un profit anual sub cel obtinut in 2005. La noua luni, emitentul a inregistrat un profit de 2,6 milioane de euro, cu 67% peste cifra bugetata pentru intregul an, si o cifra de afaceri de 31,8 milioane de euro, cu 30% peste valoarea obtinuta in aceeasi perioada a anului trecut. "Desi pana acum profitul este peste cel al anului trecut, este probabil ca, pe intregul an, Policolor sa realizeze un profit sub cel din 2005, deoarece in ultimul trimestru de anul trecut vanduse un teren care a contribuit decisiv la rezultatul anual. Estimarea noastra de profit este de 2,9 milioane de euro", spune Cristian Tudorescu, directorul departamentului de analiza din cadrul Vanguard. Vanzarile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au crescut, in primele trei trimestre, cu 22,5% fata de perioada similara din 2005, ajungand la 1,29 miliarde de lei. Cheltuielile din exploatare au depasit insa incasarile, din cauza fluctuatiilor cursului petrolului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.