Premierul provinciei Kosovo, Agim Ceku (foto), a declarat, ieri, ca guvernul de la Pristina ar putea declara unilateral independenta de Serbia, daca negocierile mediate de ONU nu vor avea rezultatul dorit, transmite Reuters. „Nu amenintam Cons
Premierul provinciei Kosovo, Agim Ceku (foto), a declarat, ieri, ca guvernul de la Pristina ar putea declara unilateral independenta de Serbia, daca negocierile mediate de ONU nu vor avea rezultatul dorit, transmite Reuters. „Nu amenintam Consiliul de Securitate al ONU. Avem in vedere aceasta posibilitate“, a declarat Agim Ceku intr-o conferinta de presa. „Modul cum ne vom declara independenta nu va fi decis in graba, ci in acord cu prietenii si partenerii nostri strategici“, a spus el. Liderii din Kosovo au cerut, de asemenea, reprezentantilor Grupului de contact, format din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Rusia, care se vor intalni azi la Viena, sa precizeze daca vor amana sau nu decizia asupra statutului provinciei, pe care au promis ca o vor anunta pana la sfarsitul acestui an. Surse diplomatice afirma ca provincia si-ar putea declara independenta daca, asa cum circula zvonuri, propunerea pe care o va face mediatorul ONU Martti Ahtisaari nu va fi o recomandare de suveranitate completa. Potrivit unor informatii neconfirmate, Ahtisaari va recomanda o suver anitate limitata si va lasa la latitudinea fiecarei tari daca recunoaste sau nu Kosovo, din cauza pozitiei Rusiei, membru cu drept de veto in Consiliul de Securitate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.