Curtea de Apel Bucuresti a continuat, ieri, audierile in procesul in care sirianul Omar Hayssam este judecat pentru terorism. La fel ca si la termenul anterior, in fata instantei s-a prezentat martorul sub acoperire, Viorel Tudor, de aceasta data ins
Curtea de Apel Bucuresti a continuat, ieri, audierile in procesul in care sirianul Omar Hayssam este judecat pentru terorism. La fel ca si la termenul anterior, in fata instantei s-a prezentat martorul sub acoperire, Viorel Tudor, de aceasta data insa fara cagula. Tudor declarase ca Omar ar fi planuit sa o rapeasca pe fata cea mica a lui Traian Basescu, Elena, dar si ca in rapirea celor trei jurnalisti la Bagdad ar fi fost implicati mai multi membri ai PSD, precum Viorel Hrebenciuc sau Vasile Ion, tatal lui Marie Jeanne Ion. De asemenea, martorul a precizat la termenul anterior ca detine mai multe biluetele ale lui Hayssam care ii sustin declaratiile. Desi instanta i-a cerut sa aduca aceste dovezi, ieri, Viorel Tudor s-a prezentat in fata judecatorilor doar cu niste foi scrise de el. Intrebat unde sunt probele despre care a vorbit, martorul a explicat, conform NewsIn, ca a venit doar cu o parte din biletelele promise, deoarece miercuri seara, directorul Directiei Cercetari Penale, Constantin Duvac, i-a facut o vizita in celula si i-a luat inscrisurile. "O parte le am la mine, o aparte mi-au fost retinute", a spus acesta. Practic, Viorel Tudor a venit doar cu niste foi scrise de el, dar, asa cum a declarat, dupa dictarea lui Omar Hayssam. "Toate aceste aspecte le stiu din relatarile lui, avea incredere in mine, amandoi planuiseram sa plecam in Dubai. Mi-a promis ca face pe dracu sa ma ia, ca ma duce in Dubai...si uite unde am ajuns...", a spus Viorel Tudor. "De fapt, in acele foi se arata planul de rapire", a declarat Tudor.
Adresa catre DCP
In cele din urma, intrucat martorul nu a prezentat nici o proba, instanta a decis sa trimita o adresa catre Directia de Cercetari Penale pentru a intra in posesia inscrisurilor. La randul ei, avocata lui Omar Hayssam a declarat in fata judecatorilor ca a solicitat DIICOT expertizarea asa-ziselor documente pe care acest martor le detine, pentru a se vedea daca vreunul dintre inscrisuri i-a apartinut.Viorel Tudor s-a referit si la pasaportul fals al lui Omar Hayssam, precizand ca sirianul avea mai multe astfel de documente care il ajutau la tranzactii. In plus, martorul a spus ca si sotia sa intrase in posesia unui astfel de pasaport fals, printr-un trimis al lui Omar Hayssam.
Un alt martor special
Viorel Tudor nu a fost singura persoana audiata ieri de magistratii Curtii de Apel Bucuresti. In fata instantei s-a prezentat si Luminita Neamt, cea care sustinea, in urma cu cativa ani, ca presedintele Emil Constantinescu ar fi avut o relatie amoroasa cu actrita Rona Hartner. Neamt a depus marturie intrucat a fost consilier juridic la una din firmele lui Omar Hayssam. Aceasta a recunoscut ca a avut "o relatie apropiata, dar de suprafata" cu Omar Hayssam, dar a pretins ca nu stia exact cu ce se ocupa acesta. "In timpul deplasarilor la sediul firmei lui Omar, am observat ca acesta trecea de la o stare la alta, era agitat, nervos, si mai mult trecea de la un subiect la altul", a declarat Luminita Neamt.
Fericit si suparat
Intrebata fiind ce anume stie despre rapirea jurnalistilor, aceasta a sustinut ca nu era la curent cu absolut nimic, insa observase unele schimbari in comportamentul sirianului, inaintea rapirii din Bagdad. "L-am vizitat inainte de rapirea ziaristilor si am constatat ca era mai tacut si ganditor decat in alte dati. Oricum, era mai degajat. Era foarte fericit ca ziaristii luasera interviul prim-ministrului irakian", a spus aceasta. De asemenea, Luminita Neamt a povestit ca l-a vizitat pe sirian, la birou, chiar in seara zilei de 28 martie 2005, data la care au fost rapiti cei trei jurnalisti si l-a gasit vorbind la telefon cu cei de la Prima Tv. "Am observat ca este foarte suparat si ca incearca sa ia legatura cu familia lui Munaf", a spus in fata instantei Neamt, care a adaugat ca, din acel moment a trecut in fiecare zi pe la Hayssam, dar numai "in interes de serviciu". (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.