Hainele, produsele de curatat, jucariile pentru copii si chiar biberoanele bebelusilor care contin diferite substante chimice ar putea disparea de pe piata romaneasca si de pe cea europeana. Parlamentul European intentioneaza sa adopte, in luna decem
Hainele, produsele de curatat, jucariile pentru copii si chiar biberoanele bebelusilor care contin diferite substante chimice ar putea disparea de pe piata romaneasca si de pe cea europeana. Parlamentul European intentioneaza sa adopte, in luna decembrie, un pachet legislativ privind inregistrarea, evaluarea si autorizarea produselor chimice (REACH). Intrarea in UE la 1 ianuarie 2007 inseamna ca si Romania va fi obligata sa se alinieze noilor reglementari.
Un set de normative care se afla in dezbaterea institutiilor europene va aduce schimbari radicale in industrie, dar si in ceea ce priveste produsele de uz casnic care se gasesc pe piata. Potrivit REACH, cum este intitulata legea privind inregistrarea, evaluarea si autorizarea chimicalelor, produsele care se gasesc in comert si care contin chimicale, cum ar fi tigaile de teflon sau jucariile pentru copii, vor trebui inlocuite, daca in productie s-a folosit in proportie mare vreo chimicala, care, in urma testelor, s-a dovedit daunatoare sanatatii si mediului. Fiecare firma va trebui sa inregistreze si sa testeze substantele chimice inainte de a le introduce pe piata, dar si sa investeasca in cercetare pentru a le putea inlocui in viitor.
De la biberoane la teste pe animale
In jur de o mie de diferite substante chimice se gasesc in produse, printre care si mancare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.